Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#1351 Useril este offline   RazvanTI 

• Nick Anterior:incepator_rau
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 252
  • Inregistrat: 05-February 06

Postat 20 February 2006 - 09:11 AM

stal, la 20 Feb 2006, 08:25, a spus:

In copiatoare gasiti motoare dc dar in cele model mai vechiut.
In cele mai recente ,doar stepper
in Bucuresti am inteles ca sunt ceva importatori de copiatoare si au stricaciuni la greu

importatori ...sunt gramada
stricaciuni.... nu prea
si cat priveste motoarele ... steperre nu prea mai sunt (se foloseau intr-adevar inainte).
acum sunt niste motoare dc ordinare si toate sunt la 24 volti
sincronizarea inainte se facea cu stepere , acum cu frane si ambreiaje electromagnetice si o carca de senzori. crede-ma ca lucrez in domeniu si stiu http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif
Ãœber den Wolken !!! de natura broscar :)
http://modelmania.110mb.com/home.html
0

#1352 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 20 February 2006 - 09:24 AM

am vazut de curind o imprimanta minolta A3 dialta, desfacuta, si avea citeva mpp solide numai bune de cnc. si erau de 1.8 grade
expo (Gabi)
0

#1353 Useril este offline   RazvanTI 

• Nick Anterior:incepator_rau
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 252
  • Inregistrat: 05-February 06

Postat 20 February 2006 - 10:04 AM

eu vorbeam de copiatoare nu de imprimante .... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/cool.gif
imprimantele inca sunt pe batranelele steppere intr-adevar
Ãœber den Wolken !!! de natura broscar :)
http://modelmania.110mb.com/home.html
0

#1354 Useril este offline   danby 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 32
  • Inregistrat: 28-December 05
  • Interests:Playing cards

Postat 21 February 2006 - 06:21 PM

Salut!

revin cu poze de la imprimanta de la care am scos motorul de la pagina 130...Imi pare rau dar nu am nici o inscriptie pe ea...Stiu ca este o imprimanta ce se foloseau la sistemele CUB Z de prin anii 90...are trei motorase din care unul e cel ce l-am aratat...nici unul cu vreo eticheta...vedeti in poza si o placa de comanda cu tranzitoare. Motorul, cu 8 fire, unipolar din ce mi-ati spus si din cate am citit si eu, pare destul de solid...dar nu tot ce e mare e si puternic...daca puteti sa ma sfatuiti in a le folosi pentru un CNC!?
Mai am niste intrebari:
Mi s-au oferit 3 buc MPP de la floppy de 8 inch...1A; 200pasi si cred 7, ceva grade ..la 200mii bucata...merita banii sau gasesc ceva mai bun la pretul asta?
As vrea sa ma apuc de partea de comanda a motoarelor...ce ma sfatuiti?; sa fac o comanda cu microcontroler sau ceva clasic cu tranzistoare/optocuploare...am vazut si ceva scheme cu ULN2803?
Posed niste controlere 8082...le-am folosit acum vreo catziva ani pe o interfata ISA la transfer in/out de date din CNC 600 si 646...credeti ca-mi vor putea fi de folos?...Cel cu care le-am facut era un bun electronist dar acum e departe tare

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1140538894.jpg

0

#1355 Useril este offline   danby 

• Incepator
  • PipPip

Postat 21 February 2006 - 06:22 PM

cum fac sa pun mai multe poze odata?

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1140538954.jpg

0

#1356 Useril este offline   radum 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 5
  • Inregistrat: 24-February 06

Postat 24 February 2006 - 11:42 AM

Salut. Urmaresc forumul acesta cam de o saptamana si astazi am decis ca trebuie sa scriu si eu ceva.
vreau sa construiesc si eu un cnc pentru gravura si decupaje din lemn si plastic. partea mecanica insa este problema mea. partea de soft si electronica se va rezolva usor. am mai facut partea de soft pentru un plotter a3 unguresc si pe spectrum si in qbasic si in visual basic deci a fost portat pe toate sistemele de operare care mi-au fost disponibile dea lungul timpului.

prima idee a mea a fost sa transform plotterul vechi. dar apoi am zis ca e pacat sa il stric atata timp cat el mai functioneaza. si in plus el foloseste un sistem antic de motoare pe curent continu si cu potentiometre liniare pentru aflarea pozitiei. problema e ca dupa mai mult de o luna de stat pe dreapta, daca se aseaza praf pe potentiometrele liniare, la deplasari face ca toti dracii pentru ca inceaca sa gaseasca pozitia si unde nu face contact merge mai departe si apoi vede ca a mers prea departe si se intoarce si tot asa.

oricum m-am hotarat sa incerc sa fac unul nou si eventual in momentul in care o safie gata sa ii mai adaug o axa pentru a putea fi folosit si ca strung B)

intrebarea mea este: cat de dificil este sa construesti asa ceva? cate piese se pot gasi si cate trebuie facute la comanda?
dimensiunea pe care vreau sa lucreze este x=60 cm y= 40 cm z=20 cm

am vazut pe net mai multe variante constructive - unele mai simple altele foarte complexe dar la nici una nu am vazut suficiente detalii pentru a imi face o idee despre constructie.

majoritatea proiectelor pe care le-am vazut erau construite acasa pe suporturi de pfl sau aluminiu.

la cnc-ul pe care vreau sa il construiesc vreau ca masa sa fie fixa si carul cu freza sa se miste pe toate axele. am vazut si unele la care masa se misca pe xy si freza numai pe z.

este cineva doritor sa construiasca sau s-a apucat deja si vrea sa ne ajutam reciproc?

va multumesc
0

#1357 Useril este offline   danby 

• Incepator
  • PipPip

Postat 24 February 2006 - 07:02 PM

Eu am strans suficienta documentatie pe parte de constructie, si acum proiectez unul ...destul de sofisticat mecanic. Problema mea este electronica de comanda...inca nu mi-a raspuns nimeni la intrebarile de mai sus...Daca esti doritor iti pot trimite niste desene ceva mai simplute, pe care le poti adapta pentru dimensiunile tale. Daca ai ceva prieteni pe la sectoare de prelucrari mecanice, n-ar trebui sa te coste prea mult.
0

#1358 Useril este offline   radum 

• Nou venit
  • Pip

Postat 25 February 2006 - 08:58 AM

in principiu cam stiu cum vreau sa arate problema e ca nu am pus inca pe hartie dimensiunile si nici proiectul pentru a putea spune cuiva poti sa imi faci si mie piesa asta. ma tot gandesc la care este cea mai buna si ieftina solutie de deplasare: pe cablu cu scripeti sau pe prezon su piulite.
0

#1359 Useril este offline   cllaudyuu 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 13
  • Inregistrat: 14-February 06

Postat 25 February 2006 - 11:05 AM

Pentru @radum

O masina la dimensiunile care le ceri tu nu este asa de greu de realizat parea mea ar fi sa realizezi conversia din miscsrea de rotatie in translatia piulita si surub sau prin clemariere si roti dintate a doua varianta este mai greu de realizat
Ce ar trebui sa iei in considerare la constructia masini ar mai fi ceea ce vrei sa faci cu ea pentru a sti cat de rigid trebuie sa fie cadrul sa nu fie ridicat capul de frezat la intrarea in material sau la vibrari in momentul intrari in material
Piesele masini se pot si cumpara dar sunt destul de scumpe mai ieftin ar fi daca ai putea realiza intr-un atelier
Spuneai de partea electrunica si soft daca le realizezi tu este OK daca nu va trebui sa te interesezi daca sunt compatibile si daca le po-ti adapta
0

#1360 Useril este offline   cllaudyuu 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 February 2006 - 11:31 AM

pentru @danby

Pentru partea electrica parea mea ar fi sa nu te coplici cu microcontrolere doar daca vrei sa realizezi miscare in micropasire alt fel nu prea se merita softul i-l vei realiza tu?Softul si partea electrica trebuie sa fie copatibile si aici apar probleme despre circuitul care l-ai mentionat ULN2803 va fi nevoie de un soft care sa trimita spre portul paralel(registrul de date si cel de control(pentru Z)) segventa de cod pentru comanda motoarelor si nu stiu nici un program care sa realizeze aceste lucru

Motoarele de care spuneai nu sunt scumpe fata de ce gasesc eu pe aici

Spunei ca partea ta mecanica este destul de sofisticata pentru a folosi motoarele ar trebui sa calculezi cuplul rezisiv al masini si sa te interesezi ce cuplu au motoarele sa poata misca cadrul liber si sa nu iutam ca apoi vine frezarea in timpul carea se impune un cuplu destul de mare si se poate intampla sa nu-ti mai miste nimic din cauza aceasta
0

#1361 Useril este offline   danby 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 February 2006 - 08:33 PM

Merci claudiu pentru sfaturi.
Cand m-am referit la parte mecanica sofisticata, ma gandeam la suruburi cu bile, asta doar pentru ca nu multi le pot cumpara sau realiza. Pentru inceput ma gandeam sa folosesc un soft ce se gaseste pe net si-l folosesc multi...intradevar transferul de date il vreau pe paralel,...comanda capului de frezare este cred o problema.
Pai eu zic ca ma pot ajuta colegii de pe forum la realizarea partii electronice. Mai am o schema cu tranzistoare...dati-mi niste sfaturi despre aceasta...cred ca am mai pus-o odata pe forum mai in spate.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1140892415.jpg

0

#1362 Useril este offline   radum 

• Nou venit
  • Pip

Postat 26 February 2006 - 11:01 PM

am reusit in acest weekend sa termin axa x a cnc-ului meu. am sa atasez 2 poze pentu a putea vedea ce am facut. vreau sa va rog sa imi spuneti ce parere aveti despre abordarea mea si ce probleme credeti ca pot sa apara.

mie mi se pare ca bara pe care am ales-o eu pentru glisare este cam subtire (este o teava patrata de 10x10 mm de aluminiu) si imi e teama ca se va curba din cauza greutatii carului pe zonele din mijloc.

o solutie pentru asta ar fi ca tot carul sa se extinda pana jos si sa se sprijine pe 2 rulmenti ce vor urmarii masa. totusi ma gandesc daca merita sa pun tot bare de aluminiuin loc sa gliseze pe palul care este folosit ca baza in momentul acesta. palul are si niste nervuri destul de finute si nu stiu daca acestea vor influenta intr-un fel glisarea.

astept cu nerabdare parerile voastre.

p.s. nu stiu de ce nu pot face upload la poza. o sa incerc in urmatorul post
0

#1363 Useril este offline   radum 

• Nou venit
  • Pip

Postat 27 February 2006 - 09:38 AM

nu am reusit sa le pun aici asa ca o sa pun 2 linkuri externe

prima poza cnc
a doua poza cnc
0

#1364 Useril este offline   Yak 52 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 272
  • Inregistrat: 12-November 04

Postat 27 February 2006 - 10:21 AM

Caut om sau firma care este capabil si are timp la leaga electronica existent de la firma Lewetz www.lewetz.de cu soft WinPC-NC la o masina CNC mare triax, tot existent in fata locului Bistrita. Oferte sau propuneri preferabil prin MI sau mail walter@born.ro .

Este necesar deplasere in Bistrita, freza are 2 tone si nu poate fi mutat prin posta.

Este vorba de a lega electronica Lewetz care ea in sine sa leaga la calculator prin cablu parallel la electronica motorelor pas cu pas de la firma Bautz, Germania.

Dac nu ma insel trebuie doar gasit connectoare corecte si facut cablaje si setari.
0

#1365 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 27 February 2006 - 12:56 PM

radum
Cam subreda constructia ta. Pt inceput insa du-o pana la sfarsit. Vei vedea dupa aceea la cate necunoscute ai de raspuns.
O prima observatie: rulmentii care ruleaza pe bara aceea de Al, vor face ca la impuritatile care se aseaza pe bara, tot ansamblu sustinut de ei sa topaie. Masina asta va produce multa mizerie care va ajunge si pe ghidaje. Trebuie o protectie care sa nu permita acest lucru.
Trebuie de asemenea sa folosesti rulmentii ZZ, altfel....
Era mai buna o bara cu sectiunea rotunda. Astfel contactul dintre rulmenti si bara ar fi mult mai mic, implicit mai putine impuritati vor impiedica rostogolirea rulmentilor.
Mai vorbim.
Spor la treaba.
0

#1366 Useril este offline   radum 

• Nou venit
  • Pip

Postat 27 February 2006 - 01:52 PM

de protejat e ok si m-am gandit si eu la treaba asta si o savad ce pot face. ce inseamna rulmenti zz ?

o sa va tin la curent cu stadiul contructiei.

numai bine
0

#1367 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 27 February 2006 - 02:53 PM

Rulmentii ZZ sunt cei casetati. Nu patrunde praful asa usor in ei.
0

#1368 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 27 February 2006 - 02:57 PM

Yak 52, la 27 Feb 2006, 10:21, a spus:

Caut om sau firma care este capabil si are timp la leaga electronica existent de la firma Lewetz www.lewetz.de cu soft WinPC-NC la o masina CNC mare triax, tot existent in fata locului Bistrita. Oferte sau propuneri preferabil prin MI sau mail walter@born.ro .

Este necesar deplasere in Bistrita, freza are 2 tone si nu poate fi mutat prin posta.

Este vorba de a lega electronica Lewetz care ea in sine sa leaga la calculator prin cablu parallel la electronica motorelor pas cu pas de la firma Bautz, Germania.

Dac nu ma insel trebuie doar gasit connectoare corecte si facut cablaje si setari.

Yak 52

Vezi MI.

Aceasta postare a fost editata de znecula: 27 February 2006 - 03:00 PM

0

#1369 Useril este offline   Yak 52 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 272
  • Inregistrat: 12-November 04

Postat 27 February 2006 - 03:23 PM

nu am primit MI
0

#1370 Useril este offline   costas05 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 24
  • Inregistrat: 31-October 05

Postat 27 February 2006 - 04:36 PM

Salut
Mi-au picat ochii pe niste motoare care actioneaza niste masini de cusut de ultima generatie.Pe eticheta lor scrie Quick-Rotan,Mini-Stop,tip QE-3760.Stie cineva ceva despre ele ?.Nu stiu ce au inauntru,nu le-am desfacut.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1141051012.jpg

0

#1371 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 27 February 2006 - 09:02 PM

Yak 52
Trimit din nou MI maine de la job.
Sau mai bine postez aici.
Sper sa nu uit.

Stima.
0

#1372 Useril este offline   cllaudyuu 

• Incepator
  • PipPip

Postat 27 February 2006 - 10:59 PM

@radum

frumoas ansamblu
barele pe cale culiseaza rulmenti find din profil gol in nauntru si din aluminiu, aluminiul este un material moale si sa nu ai probleme, sa se incovoaie si dupa un timp va trebui sa verifici precizia masini si jocul intre rulmenti si bara uzura fiind destul de mare la acest tip de material?
In legatura cu schema ta, m-am uita si nu inteleg sensul J1 J2 J3 care in electronica sunt notati mufe, acestea sunt legate printr-o poarta SI (AND) dar iesirea porti nu este conectata si nu inteleg sensul mufelor si portilor
In legatura cu programul, nu prea la curent cu softurile pentru masini de acest gen eu construiesc o placa pe batrana magistrala ISA si nu pot folosi softurile standart comnada placi tale se face foarte simplu pe langa registrul de data sunt folosi-ti si registri de control si cel de stare daca vrei sa i-ti faci singur softul te pot ajuta va fi mai greu la distanta dar nu imposibil
0

#1373 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 28 February 2006 - 08:11 AM

Yak 52
Suna pe Cristi Popa
0722 654809
Mie mi-a rezolvat un CNC Rachenbacher cand nu mai aveam nici o speranta.

Stima.
0

#1374 Useril este offline   pif_air 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 20
  • Inregistrat: 26-February 05

Postat 01 March 2006 - 02:57 PM

Quick-Rotan,Mini-Stop,tip QE-3760

specificatii:
http://www2.quick-rotan.com/50.Betriebsanl...-47-ms-2-en.pdf
0

#1375 Useril este offline   iluminati 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 22
  • Inregistrat: 08-February 06

Postat 12 March 2006 - 11:25 AM

imi spune si mie cineva de unde pot cumpara mai ieftin motoare servo si drivere pentru ele? transmiterea miscarii prin cremaliera si roti dintate se face mai greu decat cu suruburi cu bile? imi trebuie motoare mai puternice pt cremaliera? multumesc mult
0

#1376 Useril este offline   danby 

• Incepator
  • PipPip

Postat 12 March 2006 - 07:12 PM

Cum faceti active functiile M3, M4, M5 si Sxxx la actionarea axului de frezare...ce fel de motor folositi?
0

#1377 Useril este offline   mihaibardinici 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 9
  • Inregistrat: 14-March 06

Postat 15 March 2006 - 12:35 AM

tare mult as dori sa stiu cam la ce nivel s-a ajuns cu discutiile despre cnc
nu sint sigur ca am inteles.... corect dar daca cineva citeste asta as dori sa ma ajute.
si asta pt ca sint nou pe forum si se pare ca voi mai ramine pe aici
bravo voua...
0

#1378 Useril este offline   mihaibardinici 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 9
  • Inregistrat: 14-March 06

Postat 15 March 2006 - 01:02 AM

si daca am revenit vreau sa spun ca eu am facut un cnc mare (1500,75,125) si zic mare pt ca e robust si rigid
si pot sa spun ca lucreaza si lucreaza in 3d si cred ca as putea sa va explic cam ce pb am avut eu
in conditiile in care eu am lucrat cu "scule" adevarate si la preturi mari..ca de asa sint unii..." o musca" si tot asa... numai patanii
dar adevarul este ca este masina si nu jucarie
si putem vb mult despre asta
insa pb este ca nu stiu daca se vb despre masini de productie sau despre jucarii.
caci atunci vb despre subansamble diferite.
era sa uit... daca vreti calcule despre forte si eforturi se rezolva si asta
si nu uitati. mpp pierd pasi
si nu putini si nici rar
asa ca patea mecanica e simpla in comparatie cu restul
si spun asta pt ca eu sint afon in electronica si mi se pare grea.
ca urmare astept sa vb despre asta.
0

#1379 Useril este offline   mirin 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 99
  • Inregistrat: 28-January 06

Postat 15 March 2006 - 07:59 PM

SALUT MIHAI

In primul rind bine ai venit in rindul oamenilor care se mai pricep si al altceva
in afara de politica si fotbal.Ca sa putem discuta despre realizarile tale cred
ca cel mai nimerit ar fi sa vi cu poze la diferite componente ale masini si cu
diverse lucrari pecare le realizezi cu ea.

O ZI BUNA
0

#1380 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 200
  • Inregistrat: 20-February 04

Postat 15 March 2006 - 08:45 PM

Si daca ai da si niste caracteristici ar fi grozav. Cate ceva despre servo, rezolutie encodere, reductoare, transmisie, etc. Si cat ziceai ca are masa?
Cat priveste MPP-urile, intr-un sistem bine configurat NU SE PIERD pasi decat inh anumite conditii! Care conditii fac si servourile sa dea eroare :o. Parerea mea!
Sunt argumente pro si contra fiecarui tip. Depinde in mare masura de aplicatie. Si de buget!
Tell me and I forget it; show me and I remember; involve me and I understand.
0

Arata acest topic

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Ultima »

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi