Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#1261 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1284
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 21 December 2005 - 05:56 PM

mai dracia inca nu am vazut-o ca nu prea am avut cand sa merg pe acolo. plus ca fabrica unde e pe drumul spre "privatizare"(fier vechi)
dracaria din cate am inteles foloseste apa cu ceva nisip parca.
eu nu am fost nici pro nici contra laserului dar nah daca alea is preturile atunci mai bine traforaj sau freza CNC
noi sa fim sanatosi si sa avem ce taia ca de taiat ne descrucam noi
Schimbat Nick in Dexter_Jr ca sa resetam numaru de mesaje
0

#1262 Useril este offline   cristipa 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 30
  • Inregistrat: 23-November 05

Postat 27 December 2005 - 10:30 AM

:wub: apa cu abraziv acrilic (un fel de lipici foarte fluid - ca un ulei sintetic)
succes!
0

#1263 Useril este offline   cristipa 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 30
  • Inregistrat: 23-November 05

Postat 27 December 2005 - 12:33 PM

...e adevarat ca abrazivul in sine cand e uscat arata ca un "nisip"
succes!
0

#1264 Useril este offline   danby 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 32
  • Inregistrat: 28-December 05
  • Interests:Playing cards

Postat 28 December 2005 - 07:05 PM

Sunt nou in acest forum si pasionat de CNC. Imi pare nespus de rau ca nu am timpul necesar sa citesc tot ce s-a scris aici. Poate as gasi multe raspunsuri la intrebarile pe care le am.Am vazut ca majoritatea construiti CNC-uri de taiat in 2axe. Are cineva inceput unul de frezat in metal (AL). Vreau sa-mi construiesc unul in 3-5axe de frezat-gaurit macar Al si vreau niste sfaturi de la voi care sunteti cu doi trei pasi inaintea mea.
Ce motoare sa folosesc? Probabil cele de imprimante / floppy vechi nu mi-s de folos.
Ce nu inteleg, din ce-am citit de aici, cum stie CNC-ul vostru punctul de zero masina; adica modul cum inchideti bucla de reactie pentru aflarea cotei in care se afla scula;
Partea mecanica nu cred c-ar fi o problema; sunt constructor de MU, pasionat de programare CNC, si cu putine veleitati de electronica...adica nu sunt chiar profan. Tot ce vreau este sa primesc niste sfaturi in ce priveste actionarea; Pe alte adrese din afara am incercat dar nu am primit raspunsuri ...mai toti sunt material foarte interesati.
0

#1265 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 28 December 2005 - 07:38 PM

danby
ai nimerit unde trebuia.
pune intrebari si ti se va raspunde.
0

#1266 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 29 December 2005 - 12:03 AM

Danby, tinand cont ca suntem consateni o sa te ajut cu tot ce pot. Doar ca-s tare lenes.
Motoarele de floapa sunt slabe. Pot fi folosite in cazuri exceptionmale, cand nu ai alta solutie si nu ai pretentie mare privind viteza de prelucrare. E pacat sa apelezi la ele daca se poate si mai bine.
Legat de cele de imprimante, totul e relativ. Adica sunt MPP-uri de imprimante vechi foarte puternice cu care merita sa te complici. Important e sa le ai.
Legat de originea sistemului de axe, multe softuri accepta un semnal de intrare primit de la 2-3 senzori (de regula intrerupatoare simple) bine pozitionati mecanic. Adica softul depaseaza caruciorul pe axa respectiva pana primeste semnal de la switch-ul respectiv. Si stie ca aia e originea. Majoritatea softurilor serioase au facilitatea asta. Sau unele softuri stabilesc originea acolo unde doreste utilizatorul, prin setare soft, interactiva. Adica deplasezi "caruciorul" unde doresti si declari ca ala e zero-ul. Pentru sesiunea de lucru, asa ramane. Apoi repeti setarea la urmatoarea folosire.
Legat de prelucrarea aluminiului, e tentanta ideea. Incercam si noi dar ne miscam greu. Poate nu strica un schimb de experienta. Zici ca te descurci cu mecanica. Pentru noi mecanica e o oarece problema si te ascultam cu placere. Ce soft pentru CNC iti place, ce soft de grafica folosesti?
Spor la treaba si pe curand!
Sarbatori Fericite si La Multi Ani!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#1267 Useril este offline   proelectronica 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 16
  • Inregistrat: 22-November 05

Postat 29 December 2005 - 02:01 AM

Asa cum am promis, voi urca cateva poza cu ce am reusit eu sa fac in materie de litere volumetrice... :D

Am urcat toate pozele la aceasta adresa:

http://www.bledtrans.ro/RHC/

astept pareri...

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1135815362.jpg

Aceasta postare a fost editata de proelectronica: 29 December 2005 - 02:16 AM

O zi buna!!!
0

#1268 Useril este offline   proelectronica 

• Incepator
  • PipPip

Postat 29 December 2005 - 02:03 AM

alta poza

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1135814602.jpg

Aceasta postare a fost editata de proelectronica: 29 December 2005 - 02:17 AM

O zi buna!!!
0

#1269 Useril este offline   proelectronica 

• Incepator
  • PipPip

Postat 29 December 2005 - 02:04 AM

poza 3

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1135814668.jpg

O zi buna!!!
0

#1270 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 29 December 2005 - 08:49 PM

Care mesaje? Ca incerc sa te ajut eu.
Eram tentat sa-l sterg pe ultimul, adica ala fara poza.
Ca alea cu poza imi plac.
Pe alea nu le sterg! :huh: Felicitari!
Si nu ne lasa cu ochii in soare. Spune si tu ceva mai multe despre ce si cum, ca n-o fi foc.

PS. Initial credeam ca ai folosit un ploter cumparat si modificat, dar apoi din dimensiunea literelor mi-am dat seama ca e ceva construit.
Poti reveni cu detalii despre electronica, poate si ceva legat de mecanica? Daca se poate, bineinteles!
Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 29 December 2005 - 08:52 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#1271 Useril este offline   proelectronica 

• Incepator
  • PipPip

Postat 29 December 2005 - 11:58 PM

In legatura cu stergerea mesajelor era vorba de ultimul mesaj ...

Acum sa trec la subiect adevarul e ca initial m-am apucat sa construicec masina din imprimante pentru ca facusem rost de 4 aproape la fel pentru cele 4 axe 2x 2y dar era foarte mult de munca mai ales ca nu dispun de minimil necesar pentru prelucrarea unor piese poate chiar si simple fiind (polizor, bormasina, etc.).

La un moment dat mi-am dat seama ca am un ploter A3 aa ca imediat m-am apucat de modificari. Este vorba de un pen ploter cu 5 culori american care avea in el o electronica care se conecta pe portul serial mufa mare de 25 dar nu am gasit drivere pentru el. Asa ca a trebuit sa fac un montaj pentru a comanda motoarele. Nu am citit nimic in acest domeniu cand m-am apucat asa ca am facut electronica cum ma taiat capu. Am facut pe module ca sa nu am surprize. O placa cu 8 tranzistoare , 8 optocuploare, si leduri ca sa vad in ce stare sunt tranzistorii. Initial am crezut ca softurile pe care le voi gasi vor sti sa comande direct electronica dar surpriza a aparut in momentul in care am dat instalat primul soft. Am facut apoi o placa cu un microcontroler pic care sa citeasca portul paralel al pc si sa comande placa de putere.

http://www.foamwork.net
E o porcarie asa ca va rog sa nu-l folositi!

www.kellyware.com
Am vorbit cu Didisor si mi-a recomandat acest soft pe care il folosesc cu succes din acel moment.

In legatura cu mecanica nu e ceva complicat pentru ca am avut acel ploter care l initial era folosit in domeniul medical (era legat de un ecograf pentru vase de sange care este prea vechi ca sa mai fie folosit...). Precizia e de 0.2mm

Eu decupez numai litere volumetrice asa ca am mers pe ideea de ghidare pe 2 axe a unui "traforaj"

Cam atat...
O zi buna!!!
0

#1272 Useril este offline   zoltanh 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 13
  • Inregistrat: 15-July 05

Postat 10 January 2006 - 09:12 PM

Buna,

Eu m-am apucat in martie 2005 de CNC. Din pacate nu prea am timp. Am un job care ma executa cam 12-14 ore pe zi. In plus, toate masinile le-am construit in apartament. Este drept ca de la prima fiecare a construit pe urmatoarea. Am proiectat vreo 10 masini si am construit 4. Doua sunt din MDF, una dintr-o fibra tip carbon - placi speciale utilizate in constructii (sunt noutati in Occident; am primit niste resturi) si una din AL. Am construit si testat cateva controllere/drivere, de la simplu unipolar pana la microstepping. Uploadeze aici cateva poze cu prima mea masina (nu era finalizata la momentul realizarii pozelor si ultima masina, care tot asa de abia saptamana asta sper s-o finalizez. Am conectat provizoriu motoarle pentru a face niste probe de viteza, rigiditate, etc. In viitor, daca cineva doreste o sa pun la dispozitie planuri, pentru o suma infima si poate o sa am timp suficient si la preturi, iarasi, infime sa realizez piesele necesare, in special bucse, blocuri pentru buse SKF, piulite cu compensare, cuplaje, lagare, etc

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1136920328.jpg

0

#1273 Useril este offline   zoltanh 

• Incepator
  • PipPip

Postat 10 January 2006 - 09:16 PM

Aceasta este ultima masina, care nu este finalizata. Sper s-o termin saptamana aceasta. Daca vreti o sa fac si alte poze, incl;usiv masina din AL.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1136920585.jpg

0

#1274 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 11 January 2006 - 10:55 PM

F.F. frumos! arata deja ca una "profi". eu unul sint interesat de citeva chestii: blocuri pt. bucse cu bile, cuplaj elastic, etc. si poate odata cind ajung prin Arad ( ieri am fost :( ) imi aratzi si mie live masinaria.
expo (Gabi)
0

#1275 Useril este offline   danby 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 32
  • Inregistrat: 28-December 05
  • Interests:Playing cards

Postat 12 January 2006 - 06:32 PM

Frumoasa masinuta...daca ai avut timp dupa 12 ore de serviciu inseamna ca pot si eu. M-ar interesa care sunt preturile in zona de bucse, suruburi cu bile, cuplaje...Eu sunt inca la faza de achizitii si studiu.
0

#1276 Useril este offline   didisor 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 348
  • Inregistrat: 23-February 04

Postat 13 January 2006 - 07:54 PM

vreau sieu preturi la bucse , cuplaje etc ce poti face ptr asemenea "masinute"

multumiri
DD
Nu dispera maine o sa fie si mai rau! [B]
0

#1277 Useril este offline   zoltanh 

• Incepator
  • PipPip

Postat 13 January 2006 - 09:08 PM

Gabi,

Desigur ca poti sa vezi masinile live. Spune-mi, te rog, tu ai construit CNC-ul despre care vorbeai in 2003? Te mai ocupi? Ai construit, poate, mai multe?

Am o intrebare la general: Stie cineva niste motoare pas cu pas de marime 34 sau mai bine zis: 1,8 Grade, 2-4V Tensiunea, 4-6A Curent, de vanzare la un pret rezonabil (recuperate)?

Multumesc
0

#1278 Useril este offline   zoltanh 

• Incepator
  • PipPip

Postat 13 January 2006 - 09:12 PM

Despre preturi si piese...nu am inca o oferta. Sunt deocamdata foarte ocupat si nici n-am finalizat tot ceea ce este planificat, dar nu dureaza asa mult...Preturile vor fi ff mici. Fac acest lucru pentru ca vreau sa-i ajut pe cei care viseaza sa-si construiasca un CNC si nu pentru profit.
0

#1279 Useril este offline   proelectronica 

• Incepator
  • PipPip

Postat 14 January 2006 - 02:03 AM

AM ramas impresionat de cele 2 cnc. Eu visez la asa ceva de mult timp. Vreau sa construiesc asa ceva ca sa gauresc cablaje cu ea. Vreau sa intreb daca prima masina a functionat si daca da cu ce soft?
O zi buna!!!
0

#1280 Guest_esox_*

• Grup: Guests

Postat 14 January 2006 - 06:58 AM

Felicitari, Zoltan. Frumos facut. Ma inscriu si eu pentru niste piese, daca esti ocupat cred ca se va forma coada lunga....
0

#1281 Useril este offline   zoltanh 

• Incepator
  • PipPip

Postat 14 January 2006 - 05:53 PM

Buna,

Pentru ca am fost asaltat de PM si cereri am rugamintea sa aveti putina rabdare. Sunt foarte ocupat in aceasta perioada, dar cat de curand voi publica aici (daca se poate face upload) un plan de CNC si voi vinde si alte cateva planuri de CNC care se pot construi fara a avea la indemana un atelier ci doar cateva scule - masina de gaurit, pendular, eventual circular, disc de taiat, etc. Deasemenea, voi face pentru cine doreste piesele care cer precizie. Nu va pot da un orizont de timp exact dar ma straduiesc sa fie cat mai curand.
Cat priveste ghidajele, eu n-am folosit bare de ghidaj industriale pentru ca am descoperit ca exista la cei care vand INOX bare calibrate la un pret de 3.5Euro/Kg mult mai ieftine decat barele vandute ca si ghidaje de firmele specializate si care au aceiasi clasa de precizie H7-H6. Toate barele masurate de mine cu micrometru sunt in clasa declarata de producator. In Timisoara spre exemplu sunt 2 distribuitori. Suruburile folosite au fost la inceput tije filetate de la Praktiker - seria cromata care sunt si-n clasa de precizie mai buna dar au si un pret mai mare dar tot acceptabil. Sunt foarte bune cu piulita din poliamida sau cu angrenaj cu role. Nu sfatuiesc pe nimeni sa mearga mai jos de M10 (eu am incercat la ultima masina M6 - se vede in poza) datorita pasului. Acesta este si neajunsul suruburilor metrice - pasul mic. Eu n-am obtinut la prima masina viteza mai mare de 1m/min. La celelate masini (azi am schimbat si la ultima masina surubul, care era M6) am folosit surub trapezoidal Tr12X3 (la a doua cea din AL si a treia) sau TR10X3 (la ultima). Cu acest pas masinile mele taie la 3,5m/min si pot merge pe rapid la 5m/min. Primele suruburi le-am primit de la un prieten din Italia iar ulterior am cumparat de la o firma din Odorheiu de care am aflat aici, pe forum.
0

#1282 Useril este offline   mmc 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 20-May 04

Postat 14 January 2006 - 07:47 PM

Citeaza

... softul asta lucreaza cu o parte electronica ce se numeste MM2001 care e cu circuite specializate...

KRI, regret ca raspund cu atat de mare intarziere si mai ales ca sa te contrazic, dar interfata MM2001 este departe de a folosi circuite "specializate": desi comanda 4 MPP simultan, are doar un microcontroler PIC16F847 (cca. 330.000 ROL), patru drivere ULN2803 (in jur de 20.000 ROL/buc), un optocuplor CNY17 (vreo 10.000 ROL), doua stablizatoare (7812 si 7805 - 8.000... 40.000 ROL/buc) iar in rest, plevusca de pana la 100.000 ROL.

In plus, interfata - proiectata initial pentru prelucrarea cu fir fierbinte - este prezentata free pe Internet (http://www.teaser.fr/~abrea/cncnet/elec/mm...m2001/mmx.phtml), unde este oferita atat schema electrica, a PCB si de implantare a componentelor, cat si softul aferent ei.

Aceasta postare a fost editata de mmc: 14 January 2006 - 07:51 PM

0

#1283 Useril este offline   mmc 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 20-May 04

Postat 14 January 2006 - 08:50 PM

Am citit pe forum numeroase opinii pro si contra privind schemele de comanda ale MPP. Unele sustin folosirea de circuite specializate, altele a microcontrolerelor iar altele o logica cablata cu circuite de uz general; unii propun integrate driver de uz general sau arii de tranzistori, altii tot drivere specializate, altii coponente discrete in jurul unor tranzistori bipolari sau unipolari de putere.

Eu vad lucrurile in felul urmator:
- cei cu cunostinte limitate de electronica sau pusi in situatia realizarii unor dispozitive miniaturale ar trebui sa mearga pe idea integratelor specializate si a schemelor care abunda pe Internet. Pentru acestia apar limitari legate de caracteristicile motoarelor de care dispun, intrucat circuitele de comanda integrate concepute pentru ele - fiind componente specializate - in general accepta ori motoare monopolare, ori bipolare. Pe de alta parte, driverele incorporate limiteaza curentul maxim cu care pot fi comandate infasurarile. Tot aici, cred ca nu este lipsita de importanta nici destul de dificila procurare a unor astfel de componente si pretul lor (de ex. perechea L297/L298 costa in jur de 500.000 ROL pt. comanda unui singur motor!);
- cei impatimiti de microcontrolere, se pot aventura in programarea lor ca sa comande MPP-uri, cu limitari determinate de fan-out-ul acestora, care ii va obliga sa realizeze drivere de putere. Exceptand aplicatiile pretentioase in care se utilizeaza ADC-ul incorporat in unele microcontrolere, efortul de programare si pretul relativ ridicat al constructiei fizice a unui circuit de comanda in jurul microcontrolerului nu cred ca este o solutie comoda;
- in sfarsit, cei care au depasit nivelul cunostintelor de baza in electronica in general si in cea digitala in special, poate ar fi mai util sa se orienteze pe logica cablata; folosind circuite logice CMOS (preferabile, datorita plajei largi a tensiunilor de alimentare) sau TTL (pentru aplicatii de viteza sau care implica o stabilitate f. buna), cablarea portilor, latch-urilor, a numaratoarelor si a decodificatoarelor se face extrem de simplu, permitand o f.mare flexibilitate a montajului astfel incat - prin simpla modificare a pozitiei unor jumperi sau setarea corespunzatoare scopului dorit a unor comutatori DIP - sa poata comanda atat MPP unipolare cat si bipolare, in toate modurile posibile (inclusiv in micropas ori cu controlul curentului de sarcina prin infasurari), in toata plaja de functionare a diverselor tipuri de motoare pas cu pas. Un alt avantaj care - din punctul meu de vedere - ar trebui sa fie luat in calcul, este pretul scazut al componentelor, aducand o schema functionala pentru comanda a 3-4 motoare la pretul uneia cu circuite specializate sau cu microcontroler pentru un singur motor.
0

#1284 Useril este offline   didisor 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 15 January 2006 - 10:52 PM

ceva taiat pe masina mea

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1137358363.jpg

0

#1285 Useril este offline   didisor 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 15 January 2006 - 10:56 PM

inca ;)

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1137358614.jpg

0

#1286 Useril este offline   didisor 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 15 January 2006 - 11:03 PM

pana la aripi de aero mai amdestul ;)

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1137359036.jpg

0

#1287 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1284
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 16 January 2006 - 07:42 PM

vorbeste cu astia care au mai taiat aripi aero ca m-ar interesa o aripa taiata(am mai vorbit noi)
Schimbat Nick in Dexter_Jr ca sa resetam numaru de mesaje
0

#1288 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 16 January 2006 - 07:52 PM

didisor, la 15 Jan 2006, 23:03, a spus:

pana la aripi de aero mai amdestul :(

Dupa cum arata ce-i in poze, nu cred ca esti asa departe... !! :( :lol:
Bafta multa la ... harepe !!

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#1289 Useril este offline   stal 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 111
  • Inregistrat: 04-February 05

Postat 25 January 2006 - 08:31 PM

Salutare la toti!!
Am remarcat cu vre-o doua file in spate dorinta unora de a folosi encoder de la mouse precum si afirmatia
ca cele industriale costa o caciula de bani.
Nu uitati ca tehnologia evolueaza!
Am constatat ca ,rezultate remarcabile ,la pret minim il au mousii optici.(600dpi e cam 400.000 lei vechi)
Sunt cu o rezolutie bestiala si...culmea se adapteaza perfect softurilor hoby.
Daca lucreaza inchis (ca aici e problema) pot fi facuti liniari .
exemplu adns-2051 , HDNS-2000 precum si Aedb-9140 seria industriala care e la un pret chiar bun (Agilent) exista pdf-ul
O alta solutie ar consta in achizitionarea de imprimante sh cu jet(mai ales hp) care contin un encoder cu disc si unul liniar ,si acestea fiind perfecte pt cnc hoby

Aceasta postare a fost editata de stal: 25 January 2006 - 08:44 PM

0

#1290 Useril este offline   stal 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 111
  • Inregistrat: 04-February 05

Postat 25 January 2006 - 08:48 PM

Cit despre comanda motoarelor ramin la parerea ca cei de la gecko detin suprematia in raportul pret/calitate
avind si un suport tehnic la nivel de ageamiu, driverele lor putind conduce atit stepper cit si motoare dc
0

Arata acest topic

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Ultima »

25 useri citesc topicul
0 membri, 25 vizitatori, 0 utilizatori anonimi