Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#1231 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 05 December 2005 - 03:42 PM

Bine ai venit sau revenit, ca mai stiam un costas de pe undeva!
Sincer, cred ca toata lumea care a pus mana pe un soarec s-a gandit sa mai foloseasca ce se poate din el, tinand cont ca pretul unuia e foarte mic si ca extrem de rar se defecteaza in interior... (adica ce-i important ramane functional).
Partea mai grea pentru NEelectronisti este sa proiecteze si sa realizeze circuitul electronic corespunzator.
Si asta tot nu-i cel mai complicat lucru. Cel mai complicat dupa parerea mea e ca softul la care avem noi acces nu este compatibil cu orice tip de encoder.
Gasim usor soft pentru motoare pas cu pas si putem folosi cel mult o electronica ce permite comanda cu aceleasi semnale a servomotoarelor.

Ca sa revin la subiect, daca faci un circuit care sa faca treaba buna cu encoder de mouse (am vazut la unii roboti prin Politehnica deci se poate) dar aplicabil la ce facem noi, iti cer o oferta de pret!
Bafta! In final o sa ramana problema de soft. Mai vorbim.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#1232 Useril este offline   costas05 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 24
  • Inregistrat: 31-October 05

Postat 05 December 2005 - 10:00 PM

Opa!!! Devine interesant.Si motivant! B) .Daca nu ati reusit voi care va ocupati de atata timp de problema voi reusi eu ? Mai vorbim....
0

#1233 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 05 December 2005 - 10:12 PM

De reusit reusesti, ca nu e o problema mare. In fond e un encoder ca oricare. Poti folois LabView, Matlab, sau chiar C chior pentru soft si o electronica simpla pentru motor si encoder.
Problema e ca nu se potriveste cu softul pe care-l gasim noi pentru CNC-uri.
Pe scurt, trebuie sa gandesti la tot sistemul: citesti DXF-ul, convertesti in cod G, trimiti la electronica si rezolvi treaba.
Practic nu encoderul e problema ci servomotorul si driverul pentru el.
Un encoder bun cumparat de pe net, e pana in 30 euroi. E drept ca gasesti ceva similar in mouse la 2-3 euro, dar discul e din plastic, gaura foarte mica (necesita prelucrare ulterioara), numarul mic de fante pe disc.
Sincer, mi-as dori sa reusesti si sa ne spui si noua.
Pentru un softist e floare la ureche, pentru un electronist nu exista nimic mai simplu, pentru un mecanic e cam ca "buna ziua" sa monteze ceva la un CNC. Dar greu gasesti toate astea intr-o singura persoana. Stiu multi robotei facuti simplu si bine dar fara partea de soft sau cu soft incomplet sau necompatibil cu altceva.
Bafta si mai vorbim. Multa lume e interesata.
Apropo, instaleaza KCAM si vezi ce face. Gandeste-te daca poti construi o electronica de genul celei facuta de GEKO pentru servomotoare, eventual folosind encoderul de la mouse. Ca restul e simplu.
Si conteaza la ce pret obtii tot ce obtii. Ca daca e prea scump nu cumpara nimeni. Nasol cu piata asta...
Spor la treaba!
0

#1234 Useril este offline   costas05 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 December 2005 - 11:53 PM

mi-ai enumerat dezavantajele unui mouse cu bila,sa-i zicem mecanic.Eu ma gandeam la unul optic, din ala fara bila! Nu are rezolutie mai buna ? Si daca il pun sa citeasca deplasarea pe circumferinta unui disc de diametru relativ mare, nu-i cresc inca rezolutia ?Discul se misca solidar cu spinglul.
In alta ordine de idei,stiti ca o tija de cilindru hidraulic este foarte buna pentru ghidaje?Cu ceva cautari se gasesc la fier vechi!
0

#1235 Useril este offline   Charly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 320

Postat 06 December 2005 - 12:50 AM

Bitex,
Un encoder bun costa peste 100EUR! Este cu fct. sin-cos. Cei de la Motorola au scos un integrat specializat pentru acest tip de encoder.
Pacat ca nu am aparatul foto ca-ti aratam despre ce este vorba
Cu rotor, viata-i mai frumoasa-n zbor !
0

#1236 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 06 December 2005 - 12:03 PM

Nu te contrazic, ca am vazut encodere si la 1000 euro. La pretul ala suficient de mic am cumparat discul metalic cu fante (gata gaurit) si cititorul optic. Era pretul cel mai mic gasit, are parca 200 fante si l-am luat pentru niste teste. Nu are carcasa, nici o electronica, si are si alte dezavantaje.
In caz exceptional merge folosit si este in mod sigur mai bun ca un encoder de mouse.
Din pacate nu stiu nimic de encoderele de la soarecul optic, dar o sa demontez unul, sa vad.
0

#1237 Useril este offline   Charly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 320

Postat 06 December 2005 - 12:18 PM

Encoderul de care-ti spun este cu bobine si magneti. Injectezi un semnal sinusoidal si ai doua iesiri pe care iese sin-ul si cos-ul semnalului. Este foarte precis si poti tu, din soft, sa-ti hotarasti numarul de pasi.

Cu un encoder de la un mouse optic poti sa faci o treaba buna. Ideea este sa-ti faci pe un disc un desen cu cit mai multe fante. Sau poti sa mergi si in caroiaji. O sa-ti arat ceva interesant la intalnire.

Costas05,
Da, daca faci discul mai mare o sa-ti permita mai multe "fante". Cind sunt foarte dese se unesc la plecare. Vezi si tu cit trebuie sa fie in fct. de nr. de linii dorit

Bafta
Cu rotor, viata-i mai frumoasa-n zbor !
0

#1238 Useril este offline   Motorel 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 09-April 05

Postat 06 December 2005 - 02:12 PM

Stie cineva pe ce principiu functioneaza un subler electronic?La prima vedere nu reusesc sa-mi dau seama.
0

#1239 Useril este offline   Emanuelu 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 48
  • Inregistrat: 08-June 04

Postat 07 December 2005 - 05:46 AM

Nu e optic! Are o roata dintata si o cremaliera!

Aceasta postare a fost editata de Emanuelu: 07 December 2005 - 05:47 AM

0

#1240 Useril este offline   costas05 

• Incepator
  • PipPip

Postat 07 December 2005 - 06:27 PM

daca nu ma insel, un subler electronic functioneaza pe acelasi principiu ca un mouse optic
0

#1241 Useril este offline   Radu_ 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1784
  • Inregistrat: 13-March 04

Postat 07 December 2005 - 09:59 PM

Eu cred ca va inselati amandoi. eu l-am desfacut bucati (inca mai functioneaza perfect) si nu am gasit nimic in miscare la el. Cred totusi, ca este ceva magnetic pe vernier sau pe tija lui gradata.
Invata repede si aplica...tot repede!
0

#1242 Useril este offline   costas05 

• Incepator
  • PipPip

Postat 16 December 2005 - 02:13 PM

salut CNC-isti
dupa cum am mai scris,am in lucru un cnc 1500 x 1000 x 600.Am gasit MPP-urile si partea de comanda.Am trei MPP destul de mari si pana ce va fi gata cnc-ul vreau sa le folosesc pe un strung de la care folosesc batiul, sania transversala si universalul pe post de divizor. Deci am sania longitudinala pe post de axa X, sania transversala pe post de axa Y si o rotatie(un MPP actioneaza universalul).Problema este la partea de soft: am Mach2, Artcam 8, si Delcam feature 12(marea mea problema este ca nici macar nu am stat langa o masina cu comanda numerica vreodata,deci nu sant familiarizat cu modul de lucru cu aceste programe). Ceea ce vreau eu sa prelucrez este ilustrat in poza de mai jos.Am citit help-urile si tutorialele pe care le-am putut gasi si nu am gasit o configuratie de cnc cu doua translatii si o rotatie.Poate ca nu am sapat deajuns de adanc.Rugamintea mea este sa imi spuneti si mie unde sa sap ca sa ajung mai repede la o solutie.Multumesc anticipat.Daca considerati ca subiectul nu este de interes pentru forum, adresa mea este costinicolescu@yahoo.com

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1134735201.jpg

0

#1243 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 157
  • Inregistrat: 16-April 04

Postat 17 December 2005 - 08:40 AM

ce vrei tu sa faci acolo necesita 4 axe, din care nu folosesti Y ci numai X, Z si A , adica scula se plimba pe lunginea piesei, Z ridica si coboara scula pe respectivul profil si A rasuceste piesa in mod corescunzator. Cred ca g-code-ul contine toate cele patru axe cu Y static, 0 sau ce offset este necesar.

Aceasta postare a fost editata de Omu: 17 December 2005 - 08:43 AM

0

#1244 Useril este offline   costas05 

• Incepator
  • PipPip

Postat 17 December 2005 - 09:24 AM

foarte corect, intrebarea mea era cu ce program fac codul G.
0

#1245 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 December 2005 - 10:09 AM

din cate stiu eu ai piesa in format CAD, o treci prin programul CAM(nu am avut ocazia sa vad niciodata un ecran de program CAM, asa ca nu stiu ce optiuni trebuie sa bagi acolo:tipul de freza, materialul de prelucrat, finisare sau degrosare, etc) si rezultatul programului CAM este acel minunat G-code pe care-l bagi in Mach 2 sau 3, e, asta este ultimul program care efectiv comanda motoarele pas cu pas sau servomotoarele masinii CNC.
0

#1246 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 December 2005 - 10:13 AM

Trebuie sa vezi daca programul CAM stie sa lucreze cu 4 axe, am inteles ca nu toate stiu asta.
0

#1247 Useril este offline   costas05 

• Incepator
  • PipPip

Postat 17 December 2005 - 11:14 PM

salut din nou!
asa este, eu am artcam8 dar asta stie sa faca ori frezare (mill) ori strunjire in 2 axe (turn) iar mie imi trebuie ceva de tip rotarymill.Am citit ceva si despre asta este o firma Gibbs care face asa ceva dar nu am gasit nicaieri softul lor. Intrebarea era daca stie cineva un program CAM care sa stie rotarymill.
Sanatate multa
0

#1248 Useril este offline   costas05 

• Incepator
  • PipPip

Postat 20 December 2005 - 08:55 PM

eeeeee.... lumea ocupata cu Ignatul.Las'sa fie cu noroc.
Craciun cu sanatate sa dea Domnu'.La multi ani!
Anexam si un model de gravat !!!!

Fisiere atasate

0

#1249 Useril este offline   costas05 

• Incepator
  • PipPip

Postat 20 December 2005 - 08:58 PM

Sorry, wrong click!

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1135105085.gif

0

#1250 Useril este offline   Scorpio 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 55
  • Inregistrat: 08-July 05

Postat 20 December 2005 - 09:05 PM

costas05, la 17 Dec 2005, 23:14, a spus:

salut din nou!
asa este, eu am artcam8 dar asta stie sa faca ori frezare (mill) ori strunjire in 2 axe (turn) iar mie imi trebuie ceva de tip rotarymill.Am citit ceva si despre asta este o firma Gibbs care face asa ceva dar nu am gasit nicaieri softul lor. Intrebarea era daca stie cineva un program CAM care sa stie rotarymill.
Sanatate multa

Am vreo 9 giga dati jos de pe oDC, numai cu softuri de routare.
Crezi ca te ajuta?
ai DVD?
=- don't drink'n'drive, better smoke and fly -=
0

#1251 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 20 December 2005 - 11:08 PM

Se poate taia balsa cu jet de apa?
Sa fie o solutie fiabila?
Nu se deformeaza de la umezeala?
"Les kits Big fun sont produits à la main par Jean Cosnard. Pour assurer la constance et la qualité de la fabrication, les pièces sont découpées numériquement (jet d'eau). Chaque appareil est poncé à la main, peint puis reçoit ses équipements de radiocommande (si tel est le souhait du client). Il est ensuite contrôlé et essayé avant de lui parvenir! "
0

#1252 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2453
  • Inregistrat: 28-February 05

Postat 21 December 2005 - 09:03 AM

preferabil ar fi laserul....
desi arde un pic marginile...
La apa e problema de presiuni, diuze.... etc
0

#1253 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1596
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 21 December 2005 - 10:37 AM

Se poate taia cu apa. Dar la peste 1200-1500 atmosfere. La presiunea asta, apa, privita ca lichid, umezeala, etc. e un nonsens. Taie si piatra, beton, otel. Sunt capete dedicate pentru fiecare operatie. Singura problema la taierea cu lichide, e ce faci cu fluidul de lucru DUPA ce a taiat! Adica cum se colecteaza, recupereaza, etc.

Totusi, parerea mea, sa tai cu jet de apa balsa de 1,5, e cam la fel cu spargerea nucilor cu sigiliul regal... ;)
Exista laser si traforaj, eventual prese.

Parerea mea.

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#1254 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1284
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 21 December 2005 - 11:12 AM

si laser de unde????
Schimbat Nick in Dexter_Jr ca sa resetam numaru de mesaje
0

#1255 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 21 December 2005 - 11:15 AM

de aici

L-am vazut functionind la tirg pe placaj pina la 8mm! ;)

Capul era cam de 2 ori mai mare decit lanternele cu laser obisnuite....
Restul .... suficienta reticenta fiindca chiar si dupa un telefon si contact pe mail ... nu am primit preturile solicitate

Aceasta postare a fost editata de Dragut: 21 December 2005 - 11:17 AM

0

#1256 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1284
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 21 December 2005 - 12:15 PM

eventual sa mearga cineva din bucuresti sa intrebe
cat costa ce si cum
si mai ales de la ce il alimentezi?? merge la priza direct?
Schimbat Nick in Dexter_Jr ca sa resetam numaru de mesaje
0

#1257 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 21 December 2005 - 02:32 PM

Pretul la laser este, din cate am vazut eu, de la 10 000$ in sus. Absolut prohibitiv, dupa parerea mea, pentru amatori. Dar mai stii?
0

#1258 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 21 December 2005 - 02:40 PM

Nu prea cred la ce te-ai uitat?
In nici un caz la cele cu CO2....
Ceea ce am vazut la tirg ERA O DIODA LASER un pic mai mare cu putere undeva pina in 10...15W cred...
Ca pret ... ;)
0

#1259 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1596
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 21 December 2005 - 02:58 PM

Ideea este ca doar capul laser ar iesi rezonabil, dar... Tipii vor sa vanda utilajul, asta este. Politica universala: vinde ieftin utilajul, ca apoi ne scoatem profitul pe piese de schimb si subansamble...

Dex, de unde iei pompa de 1200 Atmosfere? Si duze? si protectii, recuperator,etc.? Tot de unde iei laser, din pacate... Apropo, ai fost la combinat sa vezi daca dracia aia taie piatra cu apa? Parca asa spuneai? Sunt curios doar.

Traiasca traforajul! Si eventuale prese...

Cu stima,
Costel

P.S. - parca vazusem pe la tipii care vand CNC pe internet o freza care taia balsa. A mai gasit cineva asta, ca nu mai am link la el...

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 21 December 2005 - 02:58 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#1260 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 21 December 2005 - 04:35 PM

pavcostel, la 21 Dec 2005, 14:58, a spus:

Ideea este ca doar capul laser ar iesi rezonabil, dar... Tipii vor sa vanda utilajul, asta este.

Parca gandim la fel!
Asa este cum spui. Anul trecut cereau 10.000 euroi pe acel laser, acum s-a schimbat treaba. Cu oarece aproximatie cereau 20.000 pe laser si 10.000 pe mecanica. Si sa ma ierte cine poate, dar mecanica aia nu face nici cu suruburi cu bile, produsa in Germania si adusa in spate de salvamontisti, tocmai de acolo, 10.000 euro. Era pe surub cu filet triunghiular (am senzatia ca un M10), axa Y actionata doar de un capat, fara protectie pentru raza laser, doua motoare pas cu pas chioare, cateva profile de aluminiu... Efectiv improvizatie. Poate e suficient atat dar nu la pretul ala. Oricum, e un pas inainte, ca anul trecut aveau generatorul laser pe masa si faceau probe in bataia vantului... Acum au o miscare comandata. Dar laserul e acelasi doar ca la pret dublu. In conditiile astea merita cumparat afara (mai ieftin) si adus aici.
Adevarul e ca firma aceea vinde lasere, au gasit un pusti care a incropit o mecanica si spera sa dea lovitura. Si eu sper s-o dea, dar cu scule bune. Au sediul in incinta Politehnicii din Buc.
Mai vorbim.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 21 December 2005 - 04:37 PM

0

Arata acest topic

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43