CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica
Postat 05 December 2003 - 12:09 AM
am si eu o intrebare: unde se gaseste nichelina f. subtzire? initzial am folosit una de la resou (indreptata), dar am primit una de 3 ori mai subtzire care e perfecta. n-am micrometru dar comparativ cu o mina de creion 0.5, cred ca are ~0.3 mm.
Postat 05 December 2003 - 08:30 AM
Cu rabdare si ciocan.
Postat 05 December 2003 - 05:33 PM
2 inceputuri.Am intrebat citiva tehnicieni de la firma sa-si spuna parerea despre ele si ce avantaje ar
avea fata de cele cu un singur inceput:
-Precize mai mare prin reducerea jocului dintre bara si piulita datorita celor 2 "coame"
-Transmitere de forte mai mari
-Dublarea pasului adica viteza de deplasare mai mare.(asta nu pot s-o confirm intrucit parerile au fost
impartite).Dupa ce voi achizitiona o asemenea piesa va pot spune adevarul.
Pretul de catalog variaza intre 10-30€/m.De exemplu o bara filetata de 16mm Tr16x8P=20€ fara TVA si
adaos comercial pe m cu TVA si AC sigur ajunge pe la 26-28€.Voi da un telefon la firma din Viena care
distribuie aceste produse sa-mi trimita o oferta cu preturile.Ca si comparatie aceasi bara cu un singur
inceput costa 9€/m.Deci cred ca ar putea prezenta anumite avantaje.Eu personal nu-mi aduc aminte sa
fi invatat de asemenea fileturi la scoala daca stiti voi mai multe detalii despre ele dati-i bataie pe forum
sa mai invatam ceva lucruri in plus. :)
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 05 December 2003 - 06:38 PM
Suruburile cu profil trapezoidal:
- jocul intre surub si piulita e influentat foarte putin de numarul de inceputuri;
- poate transmite forte mai mari fata de cele cu profil triunghiular de marimi asemanatoare (profilul fiind mai gros rezista mai bine si fortele de frecare sunt ceva mai mici);
- mai totdeauna suruburile si piulitele se executa pe strung (desi am vazut si tarozi pentru profil trapezoidal), de aceea sansele sa fie executate bine sunt mai mari (uneori filierele pentru profil triunghiular pot rupe filetul sau pot scoate o rugozitate nesatisfacatoare a suprafetelor flancului);
Pentru lungimi mari cele trapezoidale pot avea "burta", adica pot fi putin neuniforme pe lungime, in functie de metoda folosita la strunjire. Pentru acelasi diametru exterior al barei pasul este deseori mai mare la cel trapezoidal.
Pentru doua inceputuri pasul este dublu, se dubleaza viteza de deplasare dar se pierde din forta (vorbim de componenta axiala) si se dubleaza incrementul liniar (intre doi pasi consecutivi ai motorului). Se executa mai greu ca suruburile cu profil triunghiular, dar mai usor ca cele cu profil patrat. Sunt suruburi in unele imprimante cu 4 inceputuri si pas foarte mare. Cred totusi ca scopul nu este de a obtine pasi mari ci de a obtine precizie de pozitionare a piulitei (saniei) cât mai mare (pas cât mai mic, jocuri cât mai mici). Viteza e o problema pentu avansurile rapide (care pot fi obtinute in acest caz doar din turatia mare a motoarelor) si pentru deplasarile la capat de cursa. Pentru prelucrari in metale sau materiale dure suruburile asigura forta si precizie, suficient de mari.
Parerea mea e ca din cele de mai sus, cele mai bune sunt cele cu profil patrat. Se executa putin mai greu, frecarea pe flancuri poate fi mult micsorata, se pot rectifica mai usor ca cele trapezoidale (nu sunt probleme legate de unghiuri). Strungurile au in general, ca element de transmitere a miscarii de la cutia de filete la carucior un surub cu profil patrat, nu trapezoidal.
In general suruburile nu sunt elemente de ghidare, (dar pot fi facute!) si in mod normal filetul nu centreaza piulita. Ca ierarhie privind performantele in domeniul nostru (transmiterea miscarii) as considera suruburile cu bile, apoi pe cele cu profil patrat, cu profil trapezoidal si ultimele cu profil triunghiular. Jocul se micsoreaza prin folosirea a doua piulite, uzura prin prelucrare ingrijita a flancurilor (+ rectificare). De obicei cuplul de materiale pentru surub-piulita se alege in asa fel incât sa se uzeze predominant piulita, nu surubul.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 05 December 2003 - 06:49 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 05 December 2003 - 07:51 PM
dar daca mai fac unul m-ar tenta totusi cel cu 2 inceputuri cel putin pe axele x,y.Mai vad io pina atunci.Bara cu
profil patrat nu amvazut nicaieri.Viteza mare se aplica in general la masinile industriale care lucreaza in 2D
de ex. decupari cu laser, stantari, cind se trece de la o piesa la alta.De exemplu avem la firma un decupator
cu laser care prelucreaza foi de tabla de 4x2,5m si cind trece dintr-un capat la altul are cam 2m/s viteza.I-am
vazut o data bara filetata cind era in reparatie (bineinteles pe bile) si i-am apreciat pasul la 50-60mm cam la
un diametru de 60mm.
Postat 05 December 2003 - 08:51 PM
profile de aripa (citeva sute).Cd-ul asa e facut sau soft-ul din el ca poti imprima orice profil cu orice coarda
vrei tu si-ti apare tiparit pe hirtie exact la mm.Ma intreb ce fel de soft o fi si de unde cunoaste el caracteristicile imprimantei de poate sa-l comande asa la mm.Nu s-ar putea folosi diect CD-ul ca si un software de ex. pt masina de taiat polistiren?
Postat 05 December 2003 - 09:33 PM
Am citit de Bystronic, o firma elvetiana care face masini de taiat cu laser si care folosesc pinion-cremaliera pe X-Y.
Avantaje:
- viteza; solutia asta era de 4 ori mai rapida decit cu surubul conducator
- se preteaza pentru acoperirea de suprafete mari cu precizie buna: 2-3 m si mai mult.
Postat 05 December 2003 - 10:14 PM
Postat 05 December 2003 - 10:17 PM
Postat 06 December 2003 - 03:24 AM
Postat 06 December 2003 - 01:33 PM
solutzii tehnice sint mai multe dar realizarea lor si achizitzionarea pieselor este deseori dificila, scumpa, uneori imposibila...
Postat 06 December 2003 - 05:04 PM
Suruburile cu orice fel de profil se pot face pe strung.
SIngura conditie este dotarea strungului cu o lineta mobila cu 2 role care se deplaseaza impreuna cu cutitul. Lineta este montata pe caruciorul mobil, in partea opusa cutitului profilat.
Orice stungar meserias poate face un astfel de surub, chiar cu lungime mari (1-2 metrii).
Prin inlocuirea cutitului cu o mica masina de rectificat (un motor electric de turatie mare ce invarte o piatra de polizor) se pot prelucra si ghidaje circulare lungi.
Mai dificil este cu piulita deoarece cutitele de interior sunt in forma de L si se rup usor . Trebuie un avans cat mai mic si foarte multe treceri.
Jocurile se pot "lua" cu 2 piulite (piulita si contrapiulita).
Pentru foam-cutter am vazut multe modele cu suruburi cu profil tringhiular. Suruburi lungi gasiti in Obor sau la firme cu plafoane false. Sunt folosite pentru suspendarea de tavan a structurilor de plafon fals (Armstrong de ex.). Unele suruburi arata foarte bine !!! Imperecheate cu piulite din teflon se pot face "perechi" cu joc foarte mic.
Postat 06 December 2003 - 09:19 PM
softul de programare.Bratul e in jur de 500mm si poate ridica obiecte de 150g.
Postat 06 December 2003 - 10:25 PM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 06 December 2003 - 10:28 PM
Postat 06 December 2003 - 10:34 PM
5buc. care sint mai lunguetze.
Postat 06 December 2003 - 10:36 PM
Postat 06 December 2003 - 10:42 PM
Postat 06 December 2003 - 10:50 PM
si ginditzi-va la utilitate: faci negativul, orice forma, inclusiv concavitatzi pe care cu un CNC "obisnuit" nu le faci, si in acel negativ lucrezi cu fibra de sticla...
Postat 06 December 2003 - 10:58 PM
prelucrabile gen styrofoam-albastru care se poate prelucra prin aschiere.Cu o freza usoara de 100W si
un brat mai solid nu cred ca nu s-ar putea face un asemenea experiment.Eventual unicate mai nepretentioase in industria publicitara avind in vedere ca un astfel de material(styrofoam) practic opune
o rezistenta minima sau neglijabila.Mai greu ar fi cred un soft care sa prelucreze in atitea planuri materialul.
Postat 06 December 2003 - 11:11 PM
E corect ce spui, dar e complicat din punct de vedere tehnic. Spatiul de lucru nu e folosit cum trebuie. Real se poate roti in plan orizontal si 360 grade, dar el va lucra numai intr-un anumit spatiu, restrâns. Ca sa ajunga pe partea opusa modelului, trebuie sa aiba elemente foarte lungi. Inertia este mare, jocurile sunt foarte greu de inlaturat. Se folosesc reductoare armonice foarte solide si nu cred ca o sa gasim pe nicaieri. Personal nu incerc sa fac asa ceva, nu ca nu-i interesant sau util, dar intâi sa termin ce am inceput. Nu pot sa sprijin decât teoretic un asemenea proiect. Locul meu de munca este intr-un laborator de robotica si cam stiu ce ne asteapta...
PS. Am uitat de precizia de pozitionare. Nu este nici pe departe cea dorita. De obicei structura deplaseaza "ceva" in zona de lucru, pentru pozitionare precisa existând un al doilea sistem de pozitionare.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 06 December 2003 - 11:16 PM
Postat 06 December 2003 - 11:28 PM
eulucrez in 3Dstudio si Rhino 3D si nu pot sa zic ca sint un super artist (am vazut oameni mai buni) dar si eu itzi fac orice corp 3D. incearca-ma!
tocmai, sa faci modelul 3D pe PC si partea electronica mi se pare cel mai simplu lucru. partea electronica o gindesti, iei un cablaj, il corodezi, plantezi piesele si ai sanse mari sa mearga. o parte de comanda electronica facuta in "bucatarie" poate nu arata ca unul profi, dar face exact acelasi lucru, pe cind la o parte mecanica e altfel, itzi trebuie scule care nu sint acesibile oricui...
Postat 06 December 2003 - 11:40 PM
au mult mai multe decit sint pe pagina...
sint "overstock" si asa ca sint si noi si super ieftine!
aceleasi motoare tzi le pot aduce si cei de la RS (din Ro) la 50 euro + taxe in peste 1 luna
Postat 07 December 2003 - 12:08 AM
Sursa de MPP am gasit numai in talcioc. Si chiar am vazut multe azi. Dar stiu ca sunt si firme care aduc. Posibil sa se mai si fabrice inca in Romania, dar nu-s sigur.
Postat 07 December 2003 - 12:18 AM
22€.Are 5V la 1,4A si patru fire asta insemnind ca e bipolar?