Modelism - RHC Forum: doua servo pe un canal - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

doua servo pe un canal schema electronica

#1 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2235
  • Inregistrat: 31-July 07
  • Interests:vintage

Postat 26 August 2007 - 01:17 PM

salut, aveti idee cum se pot monta doua servo pe acelasi canal? nu e vorba de a le pune in paralel, ci de a le comanda separat, cate unul fata de pozitia neutra a mansei.
as avea nevoie de o schema, multumesc.
Laser frate!
"Drona este pt modelism exact ce este maneaua in muzica" - Epicur
0

#2 Useril este offline   odish1989 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 142
  • Inregistrat: 30-November 06

Postat 01 September 2007 - 08:06 PM

nu cred ca poti face asa ceva cu un sing canal

Aceasta postare a fost editata de odish1989: 01 September 2007 - 08:07 PM

0

#3 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 September 2007 - 11:11 PM

am vazut ulterior ca subiectul fusese dezbatut si anterior http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?act=...l=doua+servere&

până la urmă am rezolvat cu ajutorul unui circuit electronic, care functionează, să zicem ca un demultiplexor.
iesirea canalului comanda un monostabil cu perioada de ~ 1,5 ms. apoi decodez iesirea receptorului impreuna cu iesirea timerului, mai intai cu o poarta AND pentru un canal, si cu o poarta OR pentru celalalt canal.
cu alte cuvinte, pentru un semnal transmis de receptor cu perioada mai mica de 1,5 ms va actiona un servo, iar pentru un semnal cu perioada intre 1,5 si 2 ms, celalalt.

portile le-am facut cu cate doua diode si o rezistenta, timerul cu un 555. au mai fost vreo doua tranziistoare ca trebuia sa inversez niste semnale.
la timer mai am un potentiometru ca sa stabilestc pozitia de echilibru sincrona cu cea a mansei. de la ea, in sus sau jos se vor misca pe rand corespunzator si cele doua servouri.

schema se poate extinde, sa esantionezi ecartul de 1 ms in zece perioade, sa decodifici starile cu un dmux sau un automat mealy, apoi sa comanzi daca vrei si 10 servouri in trepte. dar nu ai avea la ce s-o folosesti :mellow:
n-am stiut ca semnalul de la iesirea receptorului este asa simplu, ca altfel nu mai puneam intrebarea.
Laser frate!
0

#4 Useril este offline   Prowler 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 116
  • Inregistrat: 20-June 06

Postat 31 January 2008 - 11:48 AM

Putem afla mai multe despre acest decodor?
Schema? Cablaj?

Extinzi nr de canale si la Tx sau numai la Rx?
Incerc sa realizez cea mai mare nave de lupta lansata vreodata la scara 1:144.
Pana acuma japonezii au fost mai rapizi la 1:1
0

#5 Useril este offline   mariandmd 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2161
  • Inregistrat: 04-September 07

Postat 01 February 2008 - 11:10 PM

si eu caut o schema pentru asa ceva
0

#6 Useril este offline   Prowler 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 116
  • Inregistrat: 20-June 06

Postat 08 February 2008 - 11:22 AM

Chiar nimic?

Ceva de genul "multi prop modul"??
Incerc sa realizez cea mai mare nave de lupta lansata vreodata la scara 1:144.
Pana acuma japonezii au fost mai rapizi la 1:1
0

#7 Useril este offline   mariandmd 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2161
  • Inregistrat: 04-September 07

Postat 07 May 2008 - 10:03 PM

fulgerica, la 1 Sep 2007, 23:11, a spus:

am vazut ulterior ca subiectul fusese dezbatut si anterior http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?act=...l=doua+servere&

până la urmă am rezolvat cu ajutorul unui circuit electronic, care functionează, să zicem ca un demultiplexor.
iesirea canalului comanda un monostabil cu perioada de ~ 1,5 ms. apoi decodez iesirea receptorului impreuna cu iesirea timerului, mai intai cu o poarta AND pentru un canal, si cu o poarta OR pentru celalalt canal.
cu alte cuvinte, pentru un semnal transmis de receptor cu perioada mai mica de 1,5 ms va actiona un servo, iar pentru un semnal cu perioada intre 1,5 si 2 ms, celalalt.

portile le-am facut cu cate doua diode si o rezistenta, timerul cu un 555. au mai fost vreo doua tranziistoare ca trebuia sa inversez niste semnale.
la timer mai am un potentiometru ca sa stabilestc pozitia de echilibru sincrona cu cea a mansei. de la ea, in sus sau jos se vor misca pe rand corespunzator si cele doua servouri.

schema se poate extinde, sa esantionezi ecartul de 1 ms in zece perioade, sa decodifici starile cu un dmux sau un automat mealy, apoi sa comanzi daca vrei si 10 servouri in trepte. dar nu ai avea la ce s-o folosesti :lol:
n-am stiut ca semnalul de la iesirea receptorului este asa simplu, ca altfel nu mai puneam intrebarea.

ceva se mai aude cu schema aia?
ca mi s-au lungit urechile de cand o astept
0

#8 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1762
  • Inregistrat: 01-September 06

Postat 08 May 2008 - 05:13 PM

interesanta descrierea, poate ne arati schema....ceba dubios cu diodele si portile alea.
PWM pe cat l-ai stabilit?
If the boat doesnt fly, dont buy!!!

0

#9 Useril este offline   benz 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 307
  • Inregistrat: 30-August 06

Postat 08 May 2008 - 05:23 PM

schema se poate extinde, sa esantionezi ecartul de 1 ms in zece perioade, sa decodifici starile cu un dmux sau un automat mealy, apoi sa comanzi daca vrei si 10 servouri in trepte. dar nu ai avea la ce s-o folosesti :D

numa' bun pentru un robot humanoid. nu ar mai face miscari atat de brute...
pamant, apa, foc si mult, mult aer!
0

#10 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 08 May 2008 - 08:00 PM

...prin conectarea in paralel a 2 switchuri ce basculeaza sus/jos(H-L) se pot conecta 2 servo pe un singur canal; pragul pe care va bascula CD4001 se regleaza din SR1, care deschide T1 , care la randul lui inchide contactii releului si declanseaza servo 1 din pozitia de zero in sus sau in jos , comanda pe servo fiind proportionala 100%.Acelasi switch poate comanda o lanterna , eventual cu leduri conectata in locul releului si a diodei, sau orice alt executabil, bobina , motor de mica putere sau orice altceva va permite priceperea si imaginatia ;unul din switchuri va fi setat in High ce corespunde unui interval cuprins intre 1,5-1,7ms, celalalt switch va fi pe LOW ,adica 1,5-1,2ms!Alimentarea montajului se face din receptor!
Piesele sunt cam astea:
CD 4001
T1=BC 547(BD 135-137-139)
Sr1=50K
R1=47k
R2=10K
R3=10K
C1=0,1uF
C2=10uF
C3=10uF
D1=1N4148
Releu miniatura 5Vcc
Cu servouri modificate se poate obtine o cursa de pana la 75-90 grade fatza de zero!

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1210269657.jpg

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 12 May 2008 - 02:23 PM

...tabula crasa, mortua est!
0

#11 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 May 2008 - 08:11 PM

OldMann, la 8 May 2008, 17:13, a spus:

interesanta descrierea, poate ne arati schema....ceba dubios cu diodele si portile alea.
PWM pe cat l-ai stabilit?

scuze, habarn-am ce inseamna pwm.
o poarta SI sau SAU se poate realiza cu diode, daca nu vrei sa folosesti circuite logice.
Laser frate!
0

#12 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 May 2008 - 08:14 PM

mariandmd, la 7 May 2008, 22:03, a spus:

la timer mai am un potentiometru ca sa stabilestc pozitia de echilibru sincrona cu cea a mansei. de la ea, in sus  sau jos se vor misca pe rand corespunzator si cele doua servouri.

schema se poate extinde, sa esantionezi ecartul de 1 ms in zece perioade, sa decodifici starile cu un dmux sau un automat mealy, apoi sa comanzi daca vrei si 10 servouri in trepte. dar nu ai avea la ce s-o folosesti :)

ceva se mai aude cu schema aia?
ca mi s-au lungit urechile de cand o astept

incerc sa desenez schema respectiva. eu am facut direct montajul pe o placa de test si conexiuni cu fire wrapping.
Laser frate!
0

#13 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 May 2008 - 08:38 PM

PWM= Pulse width modulation , si in cazul tau ai descris ca folosesti acel timer cu 555.
Nu cred ca sti nici ca semnalul de la iesirea din receptor este suprapus peste PWM, cel putin asa reiese din ceea ce descrii mai sus, si nici faptul ca diodele folosite pentru SAU cablat fac o integrare a semnalului si nu o filtrare pentru acel 10% adica 1,5ms-2ms care ti-ar asigura tie functionarea.

Odata realizata chiar si pe placa de proba, desenarea ei dureaza cateva minute....

Aceasta postare a fost editata de OldMann: 08 May 2008 - 08:39 PM

0

#14 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 May 2008 - 09:36 PM

cam asa arata schema.
pt impulsuri de la receptor (A) cu durata mai mica de 1.5 ms este validata iesirea C=AxB, iar pentru impulsuri mai mari de 1,5 ms este validata iesirea D=A+B.
deci pt orice impuls pe intrare mai mic de 1,5 ms va actiona sevoul C, intre minim si pozitia mediana. D va actiona intre pozitia mediana si maxim cand impulsurile depasesc perioada de 1,5 ms.
implementarea schemei depinde de optiunile fiecaruia. se pot folosi porti NAND 4011 pt realizarea functiei logice si un 555 pt timer.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1210275364.jpg

Laser frate!
0

#15 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 12 May 2008 - 08:52 AM

Fulgerica...schema ta este geniala. Imi place ideea cum ai separat canalele numai ca exista un mare inconvenient la schema ta si am sa explic in 2 randuri.

Cand iese senal pe una din iesiri cealalta nu primeste semnal deloc. Adica daca te joci pe un canal cu unul din servouri, sus-jos sus-jos pe celalalt canal nu vine nimic. Servoul sta "fleasca", nu pastreaza si el o pozitie...practic primeste o comanda aleatoare de la momentul cand este alimentat si acolo ramane.

In mod similar se intampla si cu momentul cand treci cu mansa de la un servo la altul..,primul servo care avea comanda si statea ferm acolo unde ii dicta telecomanda va deveni "fleasca" si va incepe sa se miste al doilea servo.

Acum mai apare intrebarea...daca cursa mansei se foloseste jumate la un servo si jumate la alt servo...servourile se vor misca doar jumate din cursa lor adica in jur de 45 de grade doar. Este suficient? Sau se vrea ca pentru jumate de cursa a mansei servoul respectiv sa se miste toata cursa?

V-am spus de la bun inceput ca miroase a procesor pentru aplicatia asta.
0

#16 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 May 2008 - 07:07 PM

mai oameni buni, portile alea basculeaza ferm, ori 1 ori 0
Cum sa modifici durata impulsului prin portile alea?
...poate de la 1,5ms la 2ms trecut printr-un monostabil il faci da cum faci de la 1,5ms la 1ms?

0

#17 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 12 May 2008 - 10:46 PM

ipsihi, la 8 May 2008, 21:00, a spus:

...prin conectarea in paralel a 2 switchuri ce basculeaza sus/jos(H-L) se pot conecta 2 servo pe un singur canal; pragul pe care va bascula CD4001 se regleaza din SR1, care deschide T1 , care la randul lui inchide contactii releului si declanseaza servo 1 din pozitia de zero in sus sau in jos , comanda pe servo fiind proportionala 100%.Acelasi switch poate comanda o lanterna , eventual cu leduri conectata in locul releului si a diodei, sau orice alt executabil, bobina , motor de mica putere sau orice altceva va permite priceperea si imaginatia ;unul din switchuri va fi setat in High ce corespunde unui interval cuprins intre 1,5-1,7ms, celalalt switch va fi pe LOW ,adica 1,5-1,2ms!Alimentarea montajului se face din receptor!
Piesele sunt cam astea:
CD 4001
T1=BC 547(BD 135-137-139)
Sr1=50K
R1=47k
R2=10K
R3=10K
C1=0,1uF
C2=10uF
C3=10uF
D1=1N4148
Releu miniatura 5Vcc
Cu servouri modificate se poate obtine o cursa de pana la 75-90 grade fatza de zero!

...si filmul despre cum lucreaza!!!
http://www.youtube.c...h?v=ZlFinrNZbGo
...tabula crasa, mortua est!
0

#18 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 May 2008 - 11:02 PM

charlie, la 12 May 2008, 08:52, a spus:

Cand iese senal pe una din iesiri cealalta nu primeste semnal deloc. Adica daca te joci pe un canal cu unul din servouri, sus-jos sus-jos pe celalalt canal nu vine nimic. Servoul sta "fleasca", nu pastreaza si el o pozitie...practic primeste o comanda aleatoare de la momentul cand este alimentat si acolo ramane.

In mod similar se intampla si cu momentul cand treci cu mansa de la un servo la altul..,primul servo care avea comanda si statea ferm acolo unde ii dicta telecomanda va deveni "fleasca"  si va incepe sa se miste al doilea servo.

Acum mai apare intrebarea...daca cursa mansei se foloseste jumate la un servo si jumate la alt servo...servourile se vor misca doar jumate din cursa lor adica in jur de 45 de grade doar. Este suficient? Sau se vrea ca pentru jumate de cursa a mansei servoul respectiv sa se miste toata cursa?

V-am spus de la bun inceput ca miroase a procesor pentru aplicatia asta.

@charlie - servourile primesc permanent semnal. cu mansa la "jumatate", ambele primesc trenuri de impulsuri cu durata de 1,5 ms - deci ambele servouri au levierul la jumatate. cum ai observat si tu in partea a doua a mesajului tau, servourile se misca doar jumatate de cursa - dealtfel e figurat si in imagine.
cand misti mansa spre stanga, C-ul primeste trenuri cu t<1,5 ms, iar levierul se va misca in concordanta cu pozitia mansei. in timpul asta, D-ul primeste trenuri cu t=1,5 ms, deci levierul e blocat la jumatate.
cand misti mansa spre dreapta, durata impulsurilor creste pana atinge 1,5 ms, moment in care levierul servoului C ramane fix. continuand miscarea (durata t>1,5 ms) intra in lucru levierul servoului D. din acest moment C e blocat, primind trenuri cu t=1,5 ms.

intr-adevar, in principiu se putea folosi un microcontroler, dar logica e prea simpla si corect trebuia implementat un automat Mealy sau Moore.

Aceasta postare a fost editata de fulgerica: 12 May 2008 - 11:18 PM

Laser frate!
0

#19 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 May 2008 - 11:26 PM

OldMann, la 12 May 2008, 19:07, a spus:

da cum faci de la 1,5ms la 1ms?

pt impulsuri cu t<1,5 ms, poarta AND urmareste semnalul de intrare (A), poarta fiind validata de iesirea timerului.
Laser frate!
0

#20 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 13 May 2008 - 11:17 PM

Ca sa demitizam acest subiect:

Mai jos este o poza cu implementarea "1ch 2 servo":

Cum functioneaza se poate vedea in filmuletul:
1CH 2 servo

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1210713458.jpg

0

#21 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 13 May 2008 - 11:32 PM

Acum. Ce este mai sus este varianta 1 si cea mai rapida dar exista o doaie de alte variante...le enumar mai jos.
Varianta 1:
Cu mansa la mijloc ambele servouri stau la mijloc si se misca DOAR jumate de cursa spre capete in sensuri diferite.

Varianta 2
Cu mansa la mijloc ambele servouri stau la mijloc si se misca DOAR jumate de cursa spre capete in acelasi sens. Asta cred ca ar fi interesanta pentru cuvele cu mamaliga.

Varianta 3:
Cu mansa la mijloc ambele servouri stau la un capat (jos) si se misca DOAR jumate de cursa catre mijloc unde se si opresc. Si asta e buna pentru cuvele cu mamaliga.

Varianta 4
Cu mansa la mijloc ambele servouri stau la un capat (sus) si se misca DOAR jumate de cursa spre mijloc unde se si opresc. Tot ca mai sus.

Varianta 5
Cu mansa la mijloc ambele servouri stau la un capat (sus) si se misca toata cursa lor (90 grade) ambele in aceeasi directie. bla bla bla

Varianta 6
Cu mansa la mijloc ambele servouri stau la un capat (sus) si se misca toata cursa lor (90 grade) in sensuri diferite. bla bla

Varianta 7
Cu mansa la mijloc un servo sta sus unul sta jos si se misca toata cursa catre celalalt capat al fiecaruia.

...acum vine intrebarea: Pe care din variante o vreti?

Daca mai sunt si alte variante le implementam si pe alea. De exemplu varianta de 1000 de puncte voi stati pe balta si dormiti si barca va aduce pestele direct la mal...prajit ;)

Lasand gluma deoparte m-a intrebat cineva odata daca pot face "1ch-2servo" si i-am zis ca "mi-e lene"...acum in joaca s-a facut. Daca mai vrea discutam variantele de mai sus.

O noapte buna
0

#22 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 13 May 2008 - 11:48 PM

Ce sa mai implementam, spune pe la ce pret ajunge un astfel de montaj ca restul sunt detalii, optiuni, variante ;) , si se negociaza separat. Macar un ordin de marime al pretului, sau ceva cu care sa poata fi comparat.
Frumoasa realizarea facuta "in joaca"! Felicitari! (daca mai era cazul)
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#23 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 May 2008 - 12:00 AM

charlie, pana la urma este una si aceeasi varianta.
in cele care folosesc jumatate de cursa se poate folosi oricare dintre variante, celalte fiind obtinute prin pozitionarea levierului in locasul servoului sau prin pozitionarea in oglinda sau simetrica al unui servo fata de altul, sau se schimba polaritatea la motorul unui servo.
chiar si varianta cu cursa dubla poate fi obtiuta din varianta cu cursa la jumatate, daca se mareste cursa la servo prin adaugarea unor rezistente la potentiometrul din servo.

eu nu am folosit schema respectiva pt cuvele cu mamaliga. am folosit-o pt o statie cu doua canale. pe unul am deriva, pe celalalt regulatorul (acceleratie & revers) si inca un servo pt cuvare. timerul nu l-am stabilit la 1,5 ms, ci mai jos, la 1,2 ms.
- cu mansa la jumate barca sta pe loc.
- mansa sus (intre 1.5 si 2 ms) am viteza inainte variabila.
- mansa jos (intre 1.5 si 1.2 ms) - revers proportional
- mansa jos (1ms < t < 1,2 ms) - actionez servoul pt cuvare.

Aceasta postare a fost editata de fulgerica: 14 May 2008 - 01:11 AM

Laser frate!
0

#24 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 May 2008 - 12:11 AM

charlie, la 13 May 2008, 23:32, a spus:

Lasand gluma deoparte m-a intrebat cineva odata daca pot face "1ch-2servo" si i-am zis ca "mi-e lene"...acum in joaca s-a facut.

se poate face pentru oricate canale teoretic.
eu am vazut o aplicatie asemanatoare la o aripa de planor in care eleroanele erau formate din cate 8 segmente. fiecare era comandat de cate un servo, dar erau folosite doar doua canale ale statiei.
si modulul 4142 de la graupner are o aplicatie asemanatoare, pt navo:
http://www.graupner.de/fileadmin/downloadc...tungen/4142.pdf

Aceasta postare a fost editata de fulgerica: 14 May 2008 - 12:27 AM

Laser frate!
0

#25 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 14 May 2008 - 12:30 AM

Fara suparare!
Na, spune atunci tu daca esti mai iute de picior, pe la cat ajunge un montaj facut de tine, in ce varianta vrei...

Acum lasand eu gluma la o parte, cred ca sunt cativa interesati sa cumpere astfel de montaje. Din ce am vazut sunt proportionale si s-ar gasi destule aplicatii. Pe undeva maresc numarul de canale ale unei statii in aplicatii specifice. In fond se umbla in softul microcontrolerului sau in ce e disponibil la servo (fire la motor, pozitie servo in oglinda...).
Important e sa apara la vanzare asa ceva, sa se stie un pret aproximativ si ce sanse sunt de a achizitiona un astfel de montaj.
Restul sunt mofturi, detalii si ce am zis mai devreme.
Nu contesata nimeni ca electronistii buni nu pot realiza ceva, daca vor. E problema de timp si bani pana la urma. Daca se merita sau nu se merita efortul.
S-ar parea ca se solicita un astfel de montaj pe piata si sper sa si apara, indiferent cine-l face. Daca e sa se faca ceva frumos si trebuie putin ajutor n-ar fi rau sa colaboram (sau sa colaborati daca e cazul) sa iasa ceva fain. In fond, de ce nu? Poate apare si o carcasa, poate ceva inscriptionat frumos, o electronica desteapta si nu foarte scumpa...
Felicitari tuturor! Sper sa nu ramana doar un montaj pe o masa! Asta era ideea!
0

#26 Useril este offline   fulgerica 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 May 2008 - 12:56 AM

ai dreptate ;) sigur iti amintesti ce efervescenta era la inceputul anilor 80 cand un om din zece defila pe strada cu o antena pt "bulgari".
schema lui charlie e mai buna si mai eleganta - nu are nenorocitul de 555.
Laser frate!
0

#27 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 14 May 2008 - 01:45 AM

Chiar nu e problema de eleganta acum... Puteti face un lucru care sa se gaseasca de cumparat?
Daca isi face treaba bine nu conteaza mult ce-o inauntru. Scuze de instenta, o iau pe aratura.
Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 14 May 2008 - 01:45 AM

0

#28 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 14 May 2008 - 06:37 AM

Tocmai am raspuns cuiva pe MI.

cred ca un pret ok pentru varianta din filmulet este 100RON.

Acum plecand de la faptul ca circuitul imprimat a fost proiectat pentru altceva, are si un display pe el. Poate va aduceti aminte de proiectul cu masuratorul de temperatura si tensiune:
Masurator de temp si tensiune

Ei bine peste el se poate implementa si treaba cu servo-urile pe un singur canal.
Pentru cine vrea se pot pune si mai multe servo-uri pe acelasi canal...doar sa specificati CLAR ce se vrea.

Cam asta ar fi.

PS: Dupa cum spuneam si pe MI mai devreme, nu pot face acum decat 2 bucati pentru ca nu mai am cablaje. Daca sunt mai multe cererei mai pun o comanda de cablaje si atunci vor fi mai multe bucati.

Fir intins...nu!? parca asa se spune. ;)
0

#29 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 15 May 2008 - 09:32 AM

S-a pus la punct si varianta care va fi folosita de cei mai multi cred.

Mansa in MIJLOC servo-urile stau JOS.
Mansa se duce catre SUS primul servo se duce de la un capat pana la celalalt.
Mansa se duce catre JOS al doilea servo se duce de la un capat pana la celalalt.
Inversarea miscarii servo-urilor se poate face mutand cuplajul diametral opus pe bratul servo-ului. Sau din soft daca este cazul pentru cazul in care mecanica de pe barca nu permite modificari.

Vreti sa implementam si slow-servo? Sa se miste cuvele incet in cazul in care folositi switch cu trei pozitii pentru activarea cuvelor? :)

O zi buna.

Aceasta postare a fost editata de charlie: 15 May 2008 - 09:34 AM

0

#30 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 04 June 2008 - 09:44 PM

La cererea voastra am implementat si varianta cu miscarea servourilor in oglinda. Unul merge toata cursa intr-un sens iar celalalt merge toata cursa dar in sens invers...pentru cei care ati montat servourile in oglinda si nu mai vreti sa umblati la cuplajul cu bratul servoului.

M-am gandit ca la variantele viitoare sa implementez si un fel de fail-safe. Adica daca se pierde legatura cu statia si barca ia comenzi haotice, cuvele sa ramana ferme pe pozitie totusi, fara sa se basculeze haotic.
Cu asta chiar daca se pierde barca si-o ia razna...macar ramane mamaliga in cuve. Ala care o gaseste pe malul celalalt macar are si el "de-o mamaliga" :D :D :D
0

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro