Cum reactioneaza servomecanismul?
Postat 12 October 2017 - 02:38 PM
Postat 12 October 2017 - 02:52 PM
gica70, la 12 October 2017 - 02:38 PM, a spus:
Adaug ca prin inexistenta reactiei inteleg ca nu mai este transmisia mecanica, fizica de la reductorul motorasului servo la potentiometru.
Postat 12 October 2017 - 03:01 PM
Dar intervalul de proportionalitate va fi foarte mic, cateva % in jurul neutrului, in rest motorul va merge la viteza maxima, intr-un sens sau altul.
Postat 12 October 2017 - 03:38 PM
renatoa, la 12 October 2017 - 03:01 PM, a spus:
Dar intervalul de proportionalitate va fi foarte mic, cateva % in jurul neutrului, in rest motorul va merge la viteza maxima, intr-un sens sau altul.
Daca potentiometrul ramane in pozitia mediana atunci singurul impuls este cel de la decodor si va roti motorul intr-un sens sau altul in functie de polaritatea lui pozitiva sau negativa corespunzatoare miscarii mansei iar turatia va fi proportionala cu latimea acelui impuls (amplitudinea mansei) nu vad de ce nu s-ar respecta acel interval de proportionalitate. Ar fi interesant de masurat care ar fi timpii de raspuns in cele 2 pozitii de maxim si minim ale servoului in cazul in care functionarea este cea normala.
Postat 12 October 2017 - 04:03 PM
gica70, la 12 October 2017 - 03:38 PM, a spus:
"singurul impuls este cel de la decodor" Aici prin singurul impuls inteleg rezultanta din monostabilul comandat de rezistenta potentiometrului (care, acum in pozitia mediana, produce un impuls cu latime constanta) si unul din impulsurile cu latime variabila venit din decodor. Daca acesta este mai mare decat cel al potentiometrului avem rezultanta pozitiva, deci motorul se invarte intr-un sens iar daca este mai mic rezultanta este negativa si se invarte invers.
Postat 12 October 2017 - 04:28 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 12 October 2017 - 04:33 PM
bitex, la 12 October 2017 - 04:28 PM, a spus:
Poate doriti amandoi sa explicati, de ce ar fi asa? Cuplul pe care il doresc este dat de insusi motorul, atat cat poate el. Desigur ca pentru anumite aplicatii trebuie neaparat reductor. Vreti cumva sa spuneti ca proportionalitatea, in acest caz, depinde variatia sarcinii?
Aceasta postare a fost editata de gica70: 12 October 2017 - 04:37 PM
Postat 12 October 2017 - 04:38 PM
Spor la treaba. Oricum, inertia mecanica a sistemului va micsora problema de care vorbim acum, eu zic ca nu-s doar cateva procente ci mai multisoare, dar sigur nu ai liniaritate pana la capat.
Postat 12 October 2017 - 07:09 PM
Interesul este ca viteza de reactie servo sa fie cat mai mare, intre oricare doua puncte, asa ca circuitul de control este proiectat in asa fel incat sa tureze motoarele la maxim pentru orice dezechilibru mai mare decat un deadband configurabil. Liniaritate este doar in intervalul de deadband, acolo fiind practic zona de franare a motorului.
Zona asta este de liniaritate in mod normal 6 us, dar poate fi intinsa pana la 170 us prin modificarea unui condensator. 160 us inseamna aprox 1/6 din cursa completa de 120 grade, deci cam 20 grade.
Ca sa pastrezi cuplul puternic poti pastra angrenajele, doar inlocuieste poatentiomentrul cu doua rezistente de valori egale in jur de 2kO fiecare.
Folosesc acest artificiu ca sa obtin simplu si rapid switch-uri RC din placi de servo-uri stricate. ;)
Postat 12 October 2017 - 08:02 PM
renatoa, la 12 October 2017 - 07:09 PM, a spus:
Da, luat de valul discutiei am uitat ca n-are nici o logica ceva logaritmic acolo. Adica n-am intalnit logaritmic dar cu caracteristica simetrica fata de mijloc. Adica exact ce spui. Sorry pentru prostie si dezinformare.
Si recunosc, am uitat sa-i spun si de cele doua rezistoare egale legate in locul potentiometrului. De fapt, de cand n-am mai intrat pe net am si uitat sa mai scriu.
Postat 13 October 2017 - 07:46 AM
bitex, la 12 October 2017 - 08:02 PM, a spus:
Si recunosc, am uitat sa-i spun si de cele doua rezistoare egale legate in locul potentiometrului. De fapt, de cand n-am mai intrat pe net am si uitat sa mai scriu.
Am "analizat" la intuneric (noaptea) si cred ca aveti dreptate, nu exista nicio proportionalitate a vitezei de rotatie a motorasului in acest caz (nu avem pwm), acele cateva procente in jurul punctului mort tin de inertia rotorului motorasului din servo.Proportionalitatea este numai intre mansa si eche (parca asa se numeste) intr-o functionare normala.
Aceasta postare a fost editata de gica70: 13 October 2017 - 07:48 AM
Postat 13 October 2017 - 11:11 AM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 13 October 2017 - 11:12 AM
Postat 13 October 2017 - 11:20 AM
Cred ca e ce a vrut sa faca si rusul ast aici:
https://translate.go...х%2F&edit-text=
Vedeti schema in ultimul post.
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 13 October 2017 - 11:21 AM
Postat 21 October 2017 - 02:27 PM
Sir_Vaska, la 21 October 2017 - 12:24 PM, a spus:
Un filmuletz se poate ? sunt curios ce mai ramane din rezolutie, daca miscarea nu e sacadata.
Multe servo chinezesti de 2 bani nu au nici 100 pasi, daca expandez la 10%, ramane... ce ramane... :unsure:
Postat 21 October 2017 - 03:19 PM
Legat de afirmatia " Multe servo chinezesti de 2 bani nu au nici 100 pasi, daca expandez la 10%, ramane... ce ramane... :unsure: " , nu am reusit sa inteleg la ce se refera. Potentiometrele care dau comanda nu au ....pasi "vizibili" ... Iar servoul reproduce liniar fara pasi
, oricat de chinezesc ar fi ....
Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 21 October 2017 - 03:24 PM
Postat 21 October 2017 - 05:26 PM
Deoarece enuntul din primul post legat de reactia potentiometrului este usor interpretabil fac precizarea ca potentiometrul nu trebuie deconectat ci blocat pe pozitia neutra ori inlocuit cu rezistente fixe/semireglabil. Eu in aplicatiile mele am folosit semireglabil!
Postat 21 October 2017 - 05:59 PM
Sir_Vaska, la 21 October 2017 - 03:19 PM, a spus:
Legat de afirmatia " Multe servo chinezesti de 2 bani nu au nici 100 pasi, daca expandez la 10%, ramane... ce ramane... :unsure: " , nu am reusit sa inteleg la ce se refera. Potentiometrele care dau comanda nu au ....pasi "vizibili" ... Iar servoul reproduce liniar fara pasi
, oricat de chinezesc ar fi ....
...nu prea inteleg cum pleaca "finut" cand pe motor ai tensiunea nominala, 3,5 -5v imediat ce ai iesit din zona moarta, asta cu 20% expo ,puntea H din comanda motorului avand doar rol de switch pt inversarea polaritatii motorului !!!
Postat 21 October 2017 - 06:28 PM
Servo-urile de 512-1024 pasi deja sunt considerate de precizie, rezolutie ridicata, si pret pe masura.
Prindeti o tija lunga de 20 cm pe un brat de servo sa vedeti ce bine se vede ca nu e liniar deloc.
Postat 22 October 2017 - 07:23 AM
renatoa, la 21 October 2017 - 06:28 PM, a spus:
...
Servoul nu este comandat cu semnal analog , deci nu este necesar ADC. Nici macar de DAC nu are nevoie deoarece semnalul de comanda a puntii H este PMW (de aici rezulta si reglarea turatiei).
De "rezolutie" nici nu se pune problema ca nu e motor pas cu pas (si daca ar avea asa zisi 100 de pasi ar fi suficient pentru rolul de ESC :) ).
Revenind strict la subiectul de fata, va functiona perfect pe un tanc sau barcuta pana apar eventual alte pretentii care sa justifice cumpararea unui variator pentru frana sau tensiune de alimentare mai mare.
Electronica unui servo obisnuit, de regula functioneaza la 5V daca nu are specificatii si pentru tensiune mai mare (6V sau chiar mai mult).
PS mi-e dor de RHC-ul "antic", plin de idei constructive nu de descurajare sau marketing mascat. Pe tehnice se posta zilnic, iar acuma s-a ajuns sa fie pauza si de doua saptamani !
Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 22 October 2017 - 07:27 AM
Postat 22 October 2017 - 07:47 AM
Cred ca ati umple de uimire si invidie o bransa intreaga daca ati demonstra o miscare liniara a unui servo, fara salturi intre pasi.
Vreau sa cred, nu sa descurajez... dar experienta de pana acum imi spune ca asa ceva nu exista.
Postat 22 October 2017 - 08:18 AM
Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 22 October 2017 - 08:19 AM
Postat 22 October 2017 - 08:50 AM
Este motivul pentru care pot fi folosite si cate doua, poate mai multe in paralel pentru cresterea cuplului de actionare al mecanismului comandat.
Cu cele digitale e alta poveste, acolo eroarea nu e amplificata analogic, ci convertita in biti si prin compararea valorii exprimata digital a semnalului de comanda cu cea de pozitie preluata de pe potentiometru, puntea de tranzistori ce comanda motorul primeste comanda tot/nimic in cazul unei diferente de valoare numerica intre cele doua si la diferenta de un bit in sensul compensarii diferentei celor doua marimi. Este si motivul pentru care aceste servomecanisme sunt mai zgomotoase la echilibru decat cele analogice. Rezolutia este data de numarul de biti pe care se face conversia celor doua marimi.
Datorita acestui pricipiu zona "neutra" este mult ingustata, putand genera consumuri mari de curent in cazul cuplarii in paralel a doua servomecanisme de acest tip cu implicatii potential nefaste asupra sursei de curent si a modelului.
Servomecanismele noastre se numesc generic "punti cu autoechilibrare", iar ceea ce am descris mai sus reprezinta variantele uzuale folosite in modelism.
Aceasta postare a fost editata de GigiGL: 22 October 2017 - 08:53 AM
Rascal 1940mm fs.61 nitro
Rascal 120 DLE 30
U Can Do .46 nitro .52, 2T
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
... Taranis X9D plus / ACCST / AFHDS
Postat 22 October 2017 - 11:58 AM
Cate microsecunde trebuie schimbat pulsul ca sa discerneti o miscare pe scala?
Oricum, suntem in afara zonei de interes a postarii initiale, care era despre o miscare de invartire continua.
Postat 22 October 2017 - 02:11 PM
Dar revenind strict la subiectul din aceasta postare , cred ca intrebarea nu viza sub nicio forma rezolutia atat de mare, ci din contra chiar un compromis. Eliminand potentiometru care din cate vad eu e singurul care ar afecta o "rezolutie" si facand abstractie de parametrii (putere, tensiune) si facilitati (brake) , ce diferenta mai exista intre electronica unui servo si a unui variator de turatie ca si principiu de functionare ?