POMPE DE APA CARE SFIDEAZA FIZICA? POMPELE NU FOL. ENERG. ELECTRICA
Postat 19 May 2007 - 12:16 PM
DESCRIEREA POMPEI: ACEASTA ERA COMPUSA DINTR-UN CORP © DE FORMA CILINDRICA CU CAPACE DE FORMA SEMISFERICA (TOTUL DIN FONTA), UNA DIN PARTI AVEA O TEAVA (ADMISIA) CARE IESEA DEASUPRA NIVELULUI FANTANII SI AVEA CAPATUL PREVAZUT CU UN ROBINET R1 IAR DEASUPRA O PALNIE (P). DIN CELALALT CAPAT AL CORPULUI IESEA O ALTA TEAVA (REFULAREA) USOR INDOITA LA CAPAT SI PREVAZUTA CU UN ROBINET R2.
INSTALARE: CORPUL POMPEI ERA CUFUNDAT IN FANTANA PANA APROAPE DE FUND, IAR CELE DOUA TEVI - ADMISIA SI REFULAREA - RAMANEAU DESUPRA GHIZDURILOR (MARGINEA SUPERIOARA) FANTANII.
MOD DE FUNCTIONARE: 1. SE DESCHIDE ROBINETUL DE PE REFULARE R2 LA FEL SI ROBINETUL DE PE ADMISIE R1. 2. SE TOARNA APA CU GALEATA PRIN PALINE UMPLAND TOT SISTEMUL PANA INCEPEA SA CURGA APA PRIN ROBINETUL R2. 3. SE INCHID ROBINETELE R1 SI R2, DUPA CARE SE DESCHIDE ROBNETUL R2 SI APA INCEAPEA SA CURGA LIN FARA SA AIBA UN DEBIT MARE. DE REGULA APA CURGEA IN PERMANENTA IN JGHEABUL FANTANII DEOARECE IZVOARELE ERAU PUTERNICE. DACA SE DESCHIDEA SI ROBINETUL R1 SISTEMUL SE DEZAMORSA SI APA NU MAI CURGEA PRIN ROBINETUL R2. POMPA CARE ERA INSTALATA LA CAMP URCA APA LA BAZINELE DE PREPARAREA SOLUTIILOR PENTRU STROPIT VITA DE VIE.
CE MINTE "DIABOLICA" A AVUT ACEL INGINER DIN VREMURI RECENT APUSE! DE NOTAT ESTE FAPTUL CA ASUPRA PROBLEMEI AU CAUTAT SA SE PRONUNTE DOUA COMISII (NEOFICIALE) DE LA POLITEHNICA DIN IASI SI BUCURESTI, ACESTIA FIIND ADUSI DE UN DIRECTOR ISTET DE LA UN I.A.S. DIN APROPIERE. DIN PACATE POAMPA DISPARUSE (FURATA), DEOARECE UNII SATENI NU MAI PUTEAU ADAPA VITELE SIMTINDU-SE GUSTUL DE OXIZI IN APA. DESCRIEREA APARTINE UNOR PERSOANE DEMNE DE INCREDERE. :D VOI REVENI CU UN ALT TIP DE POMPA UTILIZATA DE BANATENII CARE AU FOST MUTATI CU FORTA IN CAMPIA BARAGAN.
Postat 19 May 2007 - 01:32 PM
Multi vad dar putini pricep :(
Una cand vezi cu ochii tai si alta e sa asculti surse "credibile".
Probabil ca era o idee igenioasa (bazata pe legile lui Arhimede sau Pascal) , dar fizica SIGUR nu o sfida.
Cred ca fantana era la deal iar conacul era pe camp , deci mai la vale :(
Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 19 May 2007 - 01:49 PM
Postat 19 May 2007 - 02:54 PM
Postat 19 May 2007 - 04:30 PM
Cornelius, la 19 May 2007, 16:21, a spus:
ai putea sa scri fara caps lock? nu tre' sa tipi la noi
asa pe langa asta...dupa ce principiu functioneaza pompa asta? ca descrierea aia pt mine nu are nicio logica
Dex
Postat 19 May 2007 - 06:31 PM
Daca o sa am timp voi face niste poze.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 19 May 2007 - 06:33 PM
Sir_Vaska, la 19 May 2007, 13:32, a spus:
E taman invers :( .Izvorul la vale si bazinul la deal.
Postat 19 May 2007 - 08:16 PM
@Skyspy , nu trebuie neaparat poze , e suficient sa explici putin care e fenomenul , cum se intampla sa curga apa la deal ( prin conducta , evident ). De unde apare presiunea sau poate depresiunea ? Ce alte forte apar ( capilaritate )? Ar ajuta si o schema simpla ..
Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 19 May 2007 - 08:24 PM
Postat 20 May 2007 - 10:27 AM
asupra apei din fantana C, care la randul ei va exercita o fortza de sens contrar egala cu A.
Postat 20 May 2007 - 02:59 PM
In principiu e un bazin in care se aduna apa de la un izvor.De la bazin se formeaza o coloana de apa de cel putin 20-25m la un unghi de 10-15 grade.Cu cat e mai mare unghiul cu atat are pompa forta mai mare.Sub 10 grade cred ca pompa nu se mai poate amorsa caci coloana de apa nu mai are putere de impingere.
Deci aceasta coloana de apa merge de la bazin la pompa de apa respectiva.Pompa are forma de para (nu stiu din ce cauza) cu niste ventile in el banuiesc.
Cert e ca mai are un ventil de refulare mare in afara ,care elimina cam 2|3 din apa aspirata iar restul se pompeaza spre bazinul de acumulare situat cam la 250m departare si la o diferenta de nivel de 7-8m.
O instalatie din asta costa intre 800-1500 euro zicea proprietarul dar ma indoiesc de un asa pret.Este o firma de instalatii sanitare in imprejurimi care da la executat asemenea pompe unor firme de constructii metalice pe care ulterior le monteaza la clienti.
Daca o sa am timp ma voi duce la firma sa vad despre ce e vorba si sa vorbesc cu seful despre principiul de functionare.Poate vad una si desfacuta daca am noroc http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/laugh.gif
Asa arata pompa in ansamblu .E un tip mai vechi ruginit si defect.
Imagini atasate
Postat 20 May 2007 - 03:30 PM
La lucru in original.Se observa supapa de refulare care e un pic mai mare cala pompa precedenta.
Imagini atasate
Postat 20 May 2007 - 05:31 PM
Citeaza
--------------------------------------------------------------------------------
E taman invers  .Izvorul la vale si bazinul la deal. ÂÂ
Deci prin ce minune urca apa de la izvor la bazin , daca bazinul e la un nivel mai sus decat izvorul ?
Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 20 May 2007 - 05:33 PM
Postat 20 May 2007 - 05:59 PM
Astept sa confirmati daca schema corespunde cu cea a instalatiei. Sper sa nu fie vorba de o gluma , eu chiar am devenit interesat de acest fenomen sau inventie.
Imagini atasate
Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 20 May 2007 - 06:09 PM
Postat 20 May 2007 - 06:00 PM
Postat 20 May 2007 - 06:20 PM
Dar asta inseamna ca apa de la izvor prima data coboara cativa metrii si dupa aia o mica parte urca in bazinul situat la inaltime mai mare.
Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 20 May 2007 - 06:22 PM
Postat 20 May 2007 - 06:44 PM
O vedere de sus
Imagini atasate
Postat 20 May 2007 - 06:47 PM
Da si pompa din prima poza apartine proprietarului.E aruncata in pod ca nu o mai foloseste.Daca o da la autopsie :D nu stiu trebuie sa-l intreb.
@Cornelius- da se aud niste lovituri in pompa cand se evacuaza apa.
Imagini atasate
Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 20 May 2007 - 06:56 PM
Postat 20 May 2007 - 07:15 PM
Exista un utilaj, pompa, dracovenie, cum vreti voi care fara o sursa de energie externa(electricitate, vant etc) ridica apa deasupra nivelului sursei(fara sa fie vorba de fenomenul capilaritatii) folosind ca "motor" o parte din apa din care se alimenteaza?
Nu pot sa cred asa ceva!
Ce ma impiedica sa folosesc simultan o suta, o mie, un milion de astfel de pompe pentru a produce energie gratis(dupa investitia initiala)?
Fara gluma! Pe mine problema ma depaseste poate nu am invatat suficient la scoala, poate cineva sa bage mana in foc ca e asa? poate cineva sa explice de ce si cum?
Postat 20 May 2007 - 07:17 PM
Am gasit material destul pe internet trebuie sa-l studiez in amanuntime.Ca un principiu primar cica functionarea se bazeaza pe compresibilitatea aerului si incompresibilitatea lichidului.Cum? va ramane sa studiez
Atentie aveti nevoie de Adobe Reader(pdf)
Fisiere atasate
-
Widder.pdf (62.65K)
Number of downloads: 4275
Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 20 May 2007 - 07:25 PM