IlPadrino, la Sep 24 2008, 05:31 PM, a spus:
de ce nu e tot una?
daca am 2x24 FET-uri 7809A pe un variator navo cu revers cat curent poate duce nominal?
am gasit pe IRF specificatiile lui 7809A (vezi atasat)
poate e cineva dragut sa le interpreteze..., daca se poate...
Pai va interpretez eu fara probleme foaia aia de catalog. Scrie acolo undeva ca curentul de DRENA al MOS-ului este de 14A. Perfect. Deci daca pun in paralel 10 astfel de MOS-uri voi avea un regulator care va putea duce 140A. Am calculat bine da? Buuunnn.
Acum insa vine partea frumoasa si am sa va dau un exemplu de pe la chestii "mai pamantesti" ca sa inteleaga toata lumea. Sa luam ca exemplu o instalatie AUDIO de masina. Chestiile alea cu care se dau mari baietii cu P...TZA mica. Alea cu puteri de 500W sa zicem ati vazut banuiec cum arata cablurile care alimenteza amplificatorul si difuzorul de basi...este cat degetul mic de la mana de gros. Are fo 6-10mm diametru ca sa reziste la cutentii aia de 50-100Amperi care trec pe acolo.
Acum va intreb pe voi care faceti regulatoare de "100Amperi" as vrea sa vad niste fire sau MACAR NISTE TRASEE DE CABLAJ CARE SA REZISTE LA 100A. Ma uitam la cablajul din posturile de mai sus (pozele alea albastre )...daca tine 10Amperi e mare treaba...Acolo in zona cu MOSFET-uri mai trebuie ingrosate traseele ca nu merge treaba asa. Si nu numai ca ingrosate dar trebuie INCARCATE cu fludor ca sa creasca sectiunea altfel rezistenta lor este atat de mare ca la 40Amperi se topesc. Dece credeti voi ca aceste capsule mici de MOSFET au 4 pini la DRENA si 3 PINI la SURSA...tocmai ca sa reziste la curentii aia si trebuie lipite f scurt. Iar firul din interior este de aur ca sa aiba rezistenta atat de mica tocmai ca sa poata duce aia 14A pastrand o rezistenta DRENA-SURSA de ordinul miliohmilor.
Deci atentie cu sutele astea de amperi...