Modelism - RHC Forum: AM - da sau ba? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

AM - da sau ba?

#1 Useril este offline   Red Sky 

  • Gold Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 935
  • Inregistrat: 15-March 06

Postat 08 April 2007 - 07:53 PM

A aparut iar in actualitate problema statiilor AM. As vrea sa incercam sa ne luminam putin in aceasta situatie tehnica.

Intrebare: Exista posibilitatea (chiar daca e foarte mica) ca un emitator in AM sa bruieze unul in FM?

Daca nu, atunci cum explicati ce s-a intamplat anul trecut cind (din cate am auzit eu) s-a demonstrat practic lucrul acesta?

Vreau pareri in primul rand de la cei ce se pricep (radioelectronisti amatori sau profesionisti). Astept si comentariile celor care au fost de fata anul trecut la "incidentul" amintit mai sus. Tot aici sint invitati sa scrie si cei care vin la intalnirile aeromodelistice si care gandesc cam asa: "Eu zbor linistit umar-la-umar cu cineva care are emisie AM" sau "Eu n-o sa vin la intalnirile la care sint permise emitatoarele AM".
Eu personal inclin spre al doilea citat (na, c-am zis-o). Asta e...

Sint macar legale emitatoarele astea in AM? La competitiile externe (de peste mari si tari) sint permise?
Din cate stiu nu se mai fabrica de mult. Nu e posibil ca dupa o gramada de ani, sa se decalibreze si sa "improaste" si pe langa?
www.redsky.ro
0

#2 Useril este offline   Marinaru 

  • GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 08 April 2007 - 05:42 PM

Ceasul pe forum merge invers...!!!
vedeti postul de pe pagina 2
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#3 Useril este offline   Cirip 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 732
  • Inregistrat: 07-January 05

Postat 09 April 2007 - 12:21 AM

Salut,

Am sa incerc eu sa inmoi degetul in apa... sa vad dace e rece sau cat e de rece. :D

Incep cu o afirmatie generala si apoi voi explica. Intre statiile AM si FM exista potential de interferenta (observata la receptor) daca statiile lucreaza pe acelasi canal RF. Mai mult, PCM intra in aceeasi oala. AM, FM, PCM se pot bruia reciproc daca lucreaza simultan pe acelasi canal in vecinatatea aceluiasi receptor. Spread Spectrum nu intra in aceeasi ciorba.

Explicatii... ptr cine are rabdare si este interesat.
As incepe cu o constatare ca exista o multime de mituri referitoare la "modulatie". A compara "modulatie FM" cu "modulatie PCM" este ca si cum ai compara cai cu dovleci. Se cunosc 3 tipuri de modulatie la ora actuala: de amplitudine, de frecventa si de faza. Alt tip nu mai exista ptr ca nu prea mai ai ce sa modulezi la bietul sinus (purtatoarea). PCM nu este tip de modulatie. Este un format al datelor care moduleaza emitatorul.

In consecinta, din cunostintele mele:
Statiile cu modulatie AM folosesc formatul PPM al datelor
Statiile cu modulatie FM folosesc fie formatul PPM, fie PCM al datelor, dar modulatia este esentialmente in frecventa (FM).
Nu cunosc statii cu modulatie de faza folosite in RC.

Motivul pentru care exista potentialul de perturbatie este acela ca spectrele rezultate in urma modulatiei, fie ea AM sau FM, sunt grupate in jurul purtatoarei, adica frecventa centrala canalului. In mare spectrele rezultate in urma celor 3 tipuri de modulatie se cam suprapun dpdv al limitelor (sunt aranjate sa fie asa). Deci un receptor FM poate receptiona si amplifica bine mersi semnalul de la un Tx AM care emite pe canalul de receptie, chiar daca nu stie sa demoduleze semnalul cu pricina. Daca un receptor FM este "lovit" de o statie AM si nivelul este suficient de mare, vor apare distorsiuni ale semnalului de la iesirea demodulatorului. Un receptor care despacheteaza semnalul PPM cu un simplu registru de deplasare o poate lua razna. Daca receptorul are procesor, procesorul poate constata ca semnalul este nasol si poate decide fie sa mentina starea comunicata de ultimul cadru receptionat corect sau sa intre in fail safe, dar in esenta receptorul a luat-o in barba.

Transmisia in formatul PCM este un pic mai robusta in sensul ca erorile sunt mai usor detectabile/corectabile, dar esenta este aceeasi. La nivelul demodulatorului semnalul de date este distorsionat. Este meritul algoritmului din procesor faptul ca la exterior modelul pare mai putin afectat.

Exista artificii prin care receptorul se "agatza" pe semnatura Txului si alte imbunatatiri, dar acestea nu pot rezolva o interferenta prelungita. Artificiile de imbunatatire se bazeaza pe aparitia in valuri (valurite?) a interferentei si existenta de perioade suficient de lungi in care semnalul este recuperabil. O interferenta de tip fading (ca pe scurte) cu periodicitate de 1 secunda in care alterneaza semnal corect si eronat poate fi mascata de procesor deoarece intr-o secunda se transmit suficiente cadre corecte si modelul merge. Cu toate acestea, chiar daca interferenta este mascata, ea exista.

Acum, daca e sa mai rafinam putin, este mai probabil ca o statie AM sa fie perturbata de una FM ptr simplul motiv ca puterea medie radiata de statia AM este mai redusa decat cea a statiei FM. Consideram etaje finale identice, schimbam numai tipul de modulatie. O justificare intuitiva ar fi urmatoarea: statia FM sta permanent la puterea maxima. Parametrul modificat (modulat) este frecventa. Statia AM moduleaza amplitudinea , deci puterea radiata. In consecinta, daca o statie AM si una FM lucreaza pe aceeasi frecventa, un receptor AM ar vedea golurile de modulatie ale statiei AM legitime umplute de purtatoarea statiei FM si ar intra in panica. Daca receptorul este FM, lucrurile se complica putin. Exista un parametru numit raport de captura al receptorului, care determina care este raportul minim al amplitudinilor dintre 2 purtatoare pe frecventa de receptie pentru ca cea mai "tare" sa preia controlul amplificatorului limitator din receptor. Chiar daca receptorul FM pare putin mai rezistent la perturbatii AM, interferenta exista si de obicei are loc tocmai cand faci un harrier pe spate la 1.2m de sol...

Detalii suplimentare, inclusiv simulari, la cerere.

Cirip

Aceasta postare a fost editata de Cirip: 09 April 2007 - 12:31 AM

Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#4 Useril este offline   pavcostel 

  • Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1596
  • Inregistrat: 01-October 04
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 09 April 2007 - 12:44 AM

Ca intotdeauna, Cirip, Chapeau!

Esenta ramane: IN ACELASI CANAL sau alaturate/situate pe armonici. Cazuri de dezacorduri majore, defecte, necunostinta nu ar trebui sa faca parte din premisele analizei.
Dupa mine situatia amplificatorului -limitator sau CAF este aceeasi si in cazul a doua emitatoare FM sau AM. Semnalul "forte" va "orbi" receptorul, daca frecventa lui este apropiata de varful "clopotului" de intrare. Dar fenomenul in esenta este descris super exact. Se poate demonstra si cu diagrame/curbe.

Solutia ramane in continuare disciplina radio.

Costel

L.E. - din pacate in Ro nu cunosc laboratoare/ateliere autorizate metrologic pentru statiile RC.

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 09 April 2007 - 12:46 AM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#5 Useril este offline   ERASER 

  • Vintage
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2259
  • Inregistrat: 23-March 03
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti - Drumul Taberei
  • Interests:F3A , veliere

Postat 09 April 2007 - 12:56 AM

Gasesc explicatia lui Cirip foarte corecta si sunt de acord cu cele ce a spus.
Radiocomenzile AM sunt impartite in doua categorii: wide band (25kHz spatiu intre canale) care nu mai sunt fabricate de marii producatori de mai bine de 20 de ani si narrow band (10kHz spatiu intre canale) care sunt legale peste tot in lume si inca se produc la greu mai ales pentru auto. Practic ca o radiocomanda sa fie legala trebuie sa emita pe o frecventa legala (in Romania exista hotararea 62/2005) si sa respecte norma de channel spacing (10kHz).
Singurul inconvenient al folosirii unei statii AM este acela ca receptorul este mai sensibil la bruiaje si deci cel ce zboara cu o astfel de telecomanda are mai multe sanse sa isi sfarame modelul din cauza unui bruiaj. Totusi daca se respecta disciplina/regulamentul folosirii radiocomenzilor (doar un singur modelist pe o frecventa indiferent de tipul de modulatie AM sau FM) nu sunt pericole pentru nimeni.
Ar fi util totusi daca la venirea la camp cineva ar putea verifica spectrul de emisie al radiocomenzilor "suspecte" a se intelege chinezarii si home-made, pentru a vedea daca acestea nu radiaza cumva si in canale adiacente frecventei de emisie. Unele dintre acestea nu au filtre care sa omoare armonicile. O procedura buna este sa nu se foloseasca simultan radiocomenzi in canale adiacente indiferent de brand-ul acestora si de data fabricatiei.
Un emitator AM are sanse mult mai mici sa bruieze un receptor FM, asta este cat se poate de clar dar repet, atata timp cat lucreaza pe canale diferite nu este nici un pericol.

Aceasta postare a fost editata de ERASER: 09 April 2007 - 01:02 AM

Future is electric, but I belong to the past...
TEL. 0726.191.725
0

#6 Useril este offline   Red Sky 

  • Gold Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 935
  • Inregistrat: 15-March 06

Postat 09 April 2007 - 01:39 AM

ERASER, la 9 Apr 2007, 01:09, a spus:

Citeaza

Tot aici sint invitati sa scrie si cei care vin la intalnirile aeromodelistice si care gandesc cam asa: "Eu zbor linistit umar-la-umar cu cineva care are emisie AM" sau "Eu n-o sa vin la intalnirile la care sint permise emitatoarele AM".
Eu personal inclin spre al doilea citat (na, c-am zis-o). Asta e...


Domnule Red Sky, sa aveti grija sa nu treceti pe sub scari, sa nu faceti nimic daca o pisica neagra a trecut prin fata dvs, MARE ATENTIE in zile de marti la cele trei ceasuri rele si la vineri 13.

N-am putut sa ma abtin :D

Pai hai sa-ti explic domnule Eraser de ce am deschis subiectul asta, ca vad ca nu s-a inteles.

Vroiam sa clarificam daca sint sau nu probleme de interferente radio intre statiile AM si cele in FM. Bineinteles ca nu ma refer la folosirea lor pe acelasi canal (frecventa).

Atata timp cat o sa mi se mai spuna "Eu n-o sa vin la intalnirile la care sint permise emitatoarele AM", pentru mine situatia e clara: NU o sa las la Alba sa se zboare simultam statii AM si FM.

E foarte simplu si NU e de gluma.
www.redsky.ro
0

#7 Useril este offline   ERASER 

  • Vintage
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2259
  • Inregistrat: 23-March 03
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti - Drumul Taberei
  • Interests:F3A , veliere

Postat 09 April 2007 - 01:59 AM

Daca statiile nu sunt pe acelasi canal sau pe canale adiacente nu sunt probleme. Ar fi bine sa aveti un scaner de frecventa pentru verificari ca sunt statii proaste si in FM si mai exista si receptoare mai ciudate pe FM, cu partea de radio simplificata pentru a reduce greutatea, care la distante foarte mici prind semnale transmise la cateva canale distanta.
Evitarea bruiajelor tine de calitatea echipamentului nu de interferentele AM-FM din canale distantate. Cu echipament bun, in parametrii, aceste interferente sunt nule.
Ma rog, daca sunt unii oameni fara cunostiinte in domeniu si care sunt foarte speriati de posibilitatea interferentelor puteti impune ce reguli vreti ca sa-i atrageti dar asa cum am spus mai sus sunt alte chestiuni cu adevarat importante care trebuie avute in vedere pentru a avea un mediu "safe" din punct de vedere al operarii radio.
Eu as zice sa nu lasati sa se zboare cu statii AM wide band ca acelea radiaza in 3 canale simultan si destul de puternic. Oricum, majoritatea au fost fabricate pe 27MHz si nu stiu daca le mai foloseste cineva. Ma gandesc ca Simprop-ul meu in 40MHz AM-SSM din 1978 este narrow band (probabil unul dintre primele) si la o verificare din octombrie 2005 facuta cu un scanner de frecventa de la distanta de 5 metri si mai departe nu radia absolut deloc in canalele adiacente (laudabil avand in vedere varsta) in timp ce la o radiocomanda New Tech - China de la un aeromodel ieftin, din expandat, scanner-ul apridea cand 3 cand 4 leduri asa ca nici nu prea stiai in ce canal este. Abia de pe la 30 de metri ramnea doar un canal aprins dar la schimbarea pozitiei emitatorului mai aparea si cate un impuls pe cate un canal adiacent. Acesta este doar un exemplu dar cred ca sunt multe cazuri, probabil si la echipamente "mai rasarite".
Eu va doresc sa nu aveti nici un fel de probleme la High Fly dar consider ca masura luata de dvs este in aceasta forma este cam exagerata.

Aceasta postare a fost editata de ERASER: 09 April 2007 - 02:22 AM

Future is electric, but I belong to the past...
TEL. 0726.191.725
0

#8 Useril este offline   Cirip 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 732
  • Inregistrat: 07-January 05

Postat 09 April 2007 - 03:11 AM

Dat fiind ca inteleg mai bine care este situatia si ca nu se pune problema emisiei pe acelasi canal, as vrea sa mai adaug cateva comentarii.

1)Initial nu luasem in consideratie varianta existentei statiilor "de banda larga", la care controlul spectrului emis nu este atat de riguros. In acest caz, desigur ca o statie de banda larga (oricare ar fi ea, AM sau FM) aflata la numai un canal distanta poate creea probleme. Daca statia emite de buna credinta cu 25KHz largime de banda (ptr ca asa era standardul atunci cand a fost proiectata) si acopera si canalele adiacente, care se afla la numai 10KHz departare, sigur ca receptorul de banda ingusta de pe un canal adiacent poate fi afectat.

2)Mai este un tip de interferenta, care, din nou, nu depinde de tipul modulatiei si nici macar nu provine din canalul adiacent. Se cheama intermodulatie. Desi termenul este des folosit, cred ca nu este inteles pe deplin.

Iata un exemplu tipic de intermodulatie, pe care chiar va rog sa-l experimentati. Se poate experimenta pe statii PMR ptr ca se pot schimba usor canalele (sinteza). Ideea este aceeasi.

Sa presupunem ca avem un receptor pe canalul 50 in banda de 40MHz, adica pe frecventa de 40.665MHz. Este aglomeratie si simultan sunt pornite un emitator pe canalul 53 (frecv de 40.695MHz) si unul pe canalul 55 (frecv de 40.725MHz). Nu exista nici un emitator pe canalul 50. (Frecventele sunt preluate de pe forumul RHC - Tehnice)

Ambele emitatoare sunt destul de aproape de receptor ca sa provoace aparitia produselor de intermodulatie in intrarea receptorului. Conform teoriei, frecventele pe care apar produse de intermodulatie sunt de forma N*F1 +/- M*F2, unde F1 si F2 sunt frecventele semnalelor care intra simultan in receptor, iar N si M sunt numere intregi.
In cazul nostru, daca N=2 si M=1, unul dintre produsele de intermodulatie va fi de forma Fi=2*40.695-1*40.725=40.665MHz (C55+C53=>C50!!!). Prin urmare exista semnal in receptor, chiar daca nu exista emitator pe frecventa respectiva si cel mai apropiat emitator activ este la cel putin 2 canale distanta.
Desigur, produsele de intermodulatie au nivele mici in comparatie cu semnalul din canalul util, dar acest tip de interferenta nu este imposibil.


Fenomenul se poate testa folosind 3 PMRuri situate la mica distanta (cativa metri) intre ele. Primul va sta pe receptie. Al doilea si al treilea se vor porni simultan a.i. distanta (in frecventa) dintre primul(Rx) si al doilea(Tx) sa fie egala cu distanta dintre al doilea(Tx) si al treilea(Tx). Exemplu: PMR1 receptioneaza canalul 1. PMR2 emite pe canalul 3, iar PMR3 emite pe canalul 5. In PMR1 ar trebui sa se constate prezenta unei purtatoare, care dispare imediat ce oricare dintre PMR2 sau 3 a fost scos din emisie. Presupun ca la PMR canalele sunt egal departate.

Cirip

Aceasta postare a fost editata de Cirip: 09 April 2007 - 03:13 AM

Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#9 Useril este offline   wabo1 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1550
  • Inregistrat: 04-August 05
  • Gender:Male
  • Location:Bistrita

Postat 10 April 2007 - 06:51 AM

Ca si concluzia cred ca sa poate spune ca AM si FM pot avea altceas efecte unul la altul de bruiaj, daca este equipament prost facut.

Si statiile mai veche de 20 ani au o banda de emitere mai larga. Intrun alt post al meu pe alt forum a mai fost specificat ca si statiile mai vechi de 20 ani au si putere de emitere mai mare, cea ce amplifica effectul si pozibilitate de buriaje.

In plus la statiile vechi de multi ani mai joaca si rolul, uzura de tot felul care poate sa aiba effecte negative.

pentru mine este clar ca eu nu o sa zbor impreuna cu altcineva la altceas timp care are statie veche si AM in banda meu de zbor. In rest, daca sa separeaza benziile si methode de emitere clar la o intelnire. Adica sa marcheaza cele AM clar si pe tablou si cind emitatoare sint predate central si sa pastreaza disciplina in sensul asta, nu vad nici o problema sa fie permis si lucruri mai antice la intelniri.

Doar sa stim cind zboare ca sa ne ascundem in Bunker subteran :D
Walter Born
rhc@born.ro
0

#10 Useril este offline   Marinaru 

  • GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 10 April 2007 - 07:09 AM

Citeaza

Intrebare: Exista posibilitatea (chiar daca e foarte mica) ca un emitator in AM sa bruieze unul in FM? Daca nu, atunci cum explicati ce s-a intamplat anul trecut cind (din cate am auzit eu) s-a demonstrat practic lucrul acesta?


Poate dintr-un caz izolat s-a format o parere preconceputa....bruiaje mult mai multe s-au intamplat si intre statii FM.

Intrebarea pe care o gasesc fireasca ar putea fi corecta si pusa invers: exista un motiv concret (explicat de electronisti profesionisti sau amatori) pentru care AM sa bruieze FM, pornind de la premiza ca in rest, disciplina R/C este respectata?

Citeaza

Sint macar legale emitatoarele astea in AM?

Da, din moment ce exista pe piatza inca. (Futaba, Graupner, Airtronix...aceasta din urma are productie preponderenta in AM si cu dedicatie pentru aero)

Citeaza

Din cate stiu nu se mai fabrica de mult.

Un exemplu concret la Futaba exista in linkul de mai jos:
http://shop.lindinger.at/product_info.php?...oducts_id=36155
Sigur mai exista pe piatza ca statii noi...nu am cautat decat un singur exemplu, dar probabil ar mai fi destule...e vorba doar de principiu.


Citeaza

Nu e posibil ca dupa o gramada de ani, sa se decalibreze si sa "improaste" si pe langa?


Intrebarea valabila si pentru restul statiilor FM. Si atunci se vor impune varste interzise atat ale statiilor AM cat si FM, atata timp cat in Ro nu exista o lege care sa ne oblige sa avem periodic o verificare tehnica a echipamentelor R/C? Poate problema ar trebui pusa putin altfel: statiile sub o anumita valoare materiala (ieftine) sa mai aibe voie la intalniri, concursuri? Cum si cine face aceasta evaluare in mod echitabil?

Nu sunt musai partizanul statiilor AM...ar fi fain daca s-ar limpezi putin situatia.
Personal am in colectie statii AM si FM cam din toate generatiile, receptoare, cristale...daca cineva e dispus sa faca teste suplimentare, eu sunt dispus sa le pun la bataie.

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 10 April 2007 - 07:20 AM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#11 Useril este offline   vlad1 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2653
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Oradea

Postat 10 April 2007 - 07:37 AM

As vrea sa fac si eu urmatoarele remarci:

- AM inseamna modulatie in amplitudine, ceea ce presupune FRECVENTA FOARTE FIXA, si informatia este transmisa prin amplitudinea (variatia) semnalului. Din cauza modificarii in intensitate a semnalului util, in cazul AM, transmisia este mai succeptibila sa fie afectata de miscare (efect doopler), sau surse (de semnal) prezente in cimp (linii de tensiune, inductii de la emitatoarele colegilor in obiecte metalice....).
- FM inseamna modulatie in frecventa, ceea ce presupune FRECVENTA VARIABILA, practic este o frecventa teoretica de referinta, si semnalul util este transmis prin variatia laterala (in sus sau in jos) fata de aceasta frecventa, a unui semnal auxiliar (si ne folosit ulterior). Prin modulatia in frecventa, semnalul util este atasat unui semnal auxiliar purtator (ulterior suprimat), ceea ce il protejeaza suficient de inductii parazite, sau comunicatia normala (RENEL, si CFR, ...... comunica prin TOATE liniile de transmisie a curentului, fie de joasa sau inalta tensiune). In FM nu se poate emite pe o frecventa fixa, numai intr-un spectru de frecvente.

In momentul de fata, FM este preferat (de catre producatori), din cauza capacitatii de a proteja semnalul prin codificare (lucru deosebit de dificil in AM), respectiv PCM (pulse code modulation), PPM (piont to piont modulation).... din cauza capacitatii naturale de a rezista la efectul doopler (modificarea cimpului din cauza miscarii in spatiu), si de a selecta semnalul (de semnalele parazite). Desi un emitator de buna calitate (teoretic), emite mult mai multe semnale parazite (benzi laterale comparativ cu AM unde se pot pune filtre eficiente), si codificarea semnalului (si ulterior decodificarea) presupune prelucrarea semnalului util, ceea ce il poate distorsiona, si produce intirzieri (lucru de altfel simtit de unii pe statiile mai sofisticate).
0

#12 Useril este offline   MrSpace 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 10 April 2007 - 08:14 AM

Statiile au evoluat in design mult.
In siguranta am mari dubii.
Cat despre statia AM ce perturba, e posibil sa fie nitel busita sau receptorul FM din 35MHz jalnic, ambele cazuri sunt posibile.
Dar nu are nici o treaba modulatia AM cu perturbatiile din FM, cat timp nu-s pe aceasi frecventa (AM27MHz cu FM35MHz cica).
Daca cineva chiar vrea sa faca ceva si nu sa se umfle in pene pe forum ia un scaner de frecventa, cum sunt cele specile pentru modelism si nu are decat sa vada daca vre-un led din banda de 35MHz se aprinde cand e pornita statia AM din 27MHz.
Spor la treaba.
0

#13 Useril este offline   Frankie 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 27
  • Inregistrat: 09-May 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucureti

Postat 10 April 2007 - 07:33 PM

Nu sint cunoscator al diverselor modele de echipamente de radio-comanda dar din punctul meu de vedere problema trebuie impartita:
1. Emitator: la puterile vehiculate in ziua de azi ( ~1W in antena ) si la distante mici intre statii pot exista interferente chiar in etajele emitatoarelor ( de cele mai multe ori nesemnificative ) dar atentie- mai ales in cazul frecventelor din benzi diferite.
Studiu pe statia mea GRAUPNER MC-14: quatz canal 51 ( in banda 40MHz ) frecventa reala quartz: 10.16875 MHz. La iesirea primului etaj ( oscilator ) se evidentiau cu ajutorul unui analizor de spectru urmatoarele frecvente: f0=10.16875 MHz, 2xf0, 3xf0, 4xf0, 5xf0....si asa mai departe, atenuarea multiplilor fiind relativ mica ( 3-5 dB ). Urmeaza filtru dupa care regasim 2xf0 ( 20.337 MHz ) cu amplitudine mare, 4xf0 atenuat 15-20 dB si 6xf0 mult redus; dupa al doilea etaj ( preamplificare ) si filtrul corespunzator situatia era aceeasi ( doar semnalul amplificat ); in antena dupa ultimul etaj amplificator: 4xf0 ( 40.675MHz ) si 2xf0 ( 20.337 ) si 6xf0 ( 61.012) atenuate 65-68 dB.
In situatia in care quatz-ul nu era montat pe statie, cu generatorul de semnal pornit la puteri de ~10 mW si o bucata de sirma de 5 cm ca antena, am reusit sa pacalesc statia sa amplifice ( emita ) destul de slab ( 100mW ) dar pe diverse frecvente ale generatorului ( in intervalul 8-50 MHz ), schimbind aceste frecvente cu armonici corespunzatoare din banda 40MHz.
De asemenea, s-a constatat jiter de frecventa (1-2 KHz ) la trenuri de impulsurii de putere mare ( 2W ) emise de echipament de telefonie mobila in imediata vecinatate a emitatorului- este de discutat daca nu se influenta si analizorul de spectru.
Concluzia mea: atentie la scheme simple si puteri mici foarte aproape de statii puternice -caz rar intilnit in practica. In schimb mare atentie la module de emisie cu posibile defecte- o bobina sparta de un soc mecanic schimba fundamental comportamentul emitatorului.

2. Receptor: lasind la o parte sistemele de protectie cu microprocesor ( cele adevarate -PCM, FailSafe etc ), partea propriuzisa de receptie este usor influentabila de diverse semnale radio. Cite receptoare dubla schimbare de frecventa si cu filtre de banda serioase la intrare ( 2-3 bobine sau filtre rezonante ) ati vazut ? Orice receptor sensibil poate receptiona si combinatii de semnale mxf1+/-nxf2+/-pxf3 etc iar daca ai ghinion le mai si decodeaza ( executa ). Daca puterile sint mari, receptorul poate fi inecat de semnalul parazit chiar si daca semnalul nu este in aceeasi banda ( indiferent de tipul de modulatie )-rezulta lipsa executie comenzi.
In teste cu emitatorul mentionat s-a reusit receptionarea unui semnal puternic degradat cu ajutorul unui receptor din telefon cordless de slaba calitate ( banda 46/49MHz ) aflat in imediata vecinatate ( 1m ). Concluzia mea: atentia cea mai mare trebuie acordata receptorului ( dubla schimbare de frecventa, circuite acordate etc ) si nu in ultimul rind antenei de receptie ( eficienta a amplasamentului- determinata prin teste ).
In rest despre interferente intre statii AM si FM orice radioamator cu experienta ( eu nu sint ) va confirma ca exista, daca din aceasta cauza ne cade modelul -asta se discuta pentru exemple concrete de echipamente.

Cu stima..
0

#14 Useril este offline   vlad1 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2653
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Oradea

Postat 11 April 2007 - 09:26 AM

Fizic, daca o frecventa e ocupata (de ex. 40.200 MHz), atunci e ocupata indiferent de modulatie (sau codificarea) in care se emite.

AM presupune frecventa fixa, ceea ce permite (admite) introducerea de filtre (de buna calitate) la emitator, FM, emite in spectru si nu accepta filtraj exact (suprimarea benzilor laterale). In AM un raport 1/20 intre semnalul prinicpal si benzile laterale admise (armonici susceptibile sa bruieze), este usor de realizat, in FM 1/10 deja pune mari probleme.
0

#15 Useril este offline   Frankie 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 27
  • Inregistrat: 09-May 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucureti

Postat 11 April 2007 - 07:29 PM

Citeaza

AM presupune frecventa fixa, ceea ce permite (admite) introducerea de filtre (de buna calitate) la emitator, FM, emite in spectru si nu accepta filtraj exact (suprimarea benzilor laterale). In AM un raport 1/20 intre semnalul prinicpal si benzile laterale admise (armonici susceptibile sa bruieze), este usor de realizat, in FM 1/10 deja pune mari probleme.


Filtrele de la emisie asigura trecerea intregii benzi de frecventa ( pt.40MHz de la 40 la 41 ), oricum nu sint foarte complicate si frecvente de 38 sau 42 MHz trec foarte bine. Un raport de 1/10 ar fi catastrofal ( obtinem un APARAT DE BRUIAJ ), legal cred ca este nevoie de peste 50 dB ( 1/100000 ). Oricum, problema se punea pentru interferente ce produc armonici in banda de lucru prin mixare in etajele de amplificare ( emitator ) sau in etajul de intrare si/sau prima mixare din receptor ( aici problema e cu BUBA ).
De asemenea, daca exista filtre la intrarea in receptor, acelea sint tot de banda larga si sigur pt. receptoare in 40MHz trece bine mersi ( putin atenuata ~ 10-20 dB ) si frecvente din 35MHz. Selectia precisa a canalului o face filtrul ( de obicei ceramic ) de dupa prima schimbare de frecventa ( unde intervine si quartul de receptie ). Acest filtru are o banda de 3-9 KHz , dar pina la el deja pot apatea probleme ( pentru 2 schimbari de frecventa situatia se imbunatateste semnificativ datorita exact acestui filtru si a diferentei mari dintre frecventa de lucru -10.7 MHz de obicei si banda filtrului ~10-20 KHz ).
Revenind la topic, pe un site am vazut a constructie realizata dintr-un receptor martor ( de preferat mai prost sau identic cu cel de pe model ) la care iesirea in loc sa mearga spre decodor era amplificata pina la nivel audibil intr-un difuzor. Se prezenta chiar un exemplu de sunet ASA DA/ASA NU. Caut link-ul sa-l postez ( daca il mai gasesc ).
Acest " Scanner de interferente" mi se pare ideal deoarece urechea este foarte sensibila la diferentele care nu deranjeaza foarte tare receptoare bune iar constructia este la indemina oricui. O sa incerc personal cind timpul imi va permita sa termin constructia receptoarelor.
0

#16 Useril este offline   Frankie 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 27
  • Inregistrat: 09-May 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucureti

Postat 11 April 2007 - 07:41 PM

Iata si link-ul cu pricina ( doar de informare ):

http://www.rc-cam.com/monitor.htm
0

#17 Useril este offline   pavcostel 

  • Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1596
  • Inregistrat: 01-October 04
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 11 April 2007 - 11:00 PM

Dupa cum bine spunea cineva, chestia aceea se poate folosi pentru Record pe un PC/notebook/PDA. Pe langa urmarirea in timp real, se poate "desfasura" apoi un "film" al zborului, cam ca in cazul cutiilor negre/portocalii.

Cel mai de bun-simt scanner ramane "Salut, in ce canal sunteti? Tabela e actualizata?"


Bafta!
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#18 Useril este offline   Frankie 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 27
  • Inregistrat: 09-May 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucureti

Postat 12 April 2007 - 12:11 AM

Citeaza

Cel mai de bun-simt scanner ramane "Salut, in ce canal sunteti? Tabela e actualizata?"



Si cu rubrici "Merge bine statia?", "Incercam si combinatii?" etc.

Aceasta postare a fost editata de Frankie: 12 April 2007 - 08:56 PM

0

#19 Useril este offline   nitrometan 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 405
  • Inregistrat: 31-July 04
  • Gender:Male
  • Location:SUCEAVA-LRSV

Postat 12 April 2007 - 09:01 AM

Salut!Pe tema interferentelor discutam pina ce trece intilnirea de la Alba respectiv RR!Antevorbitorii ca sa zic asa au prezentat competent fenomenul interferentelor,asta o spun si ca radioamator si ca om cu ceva ani prin radio si radiolocatie.Marea problema o constituie receptoarele care fizic nu pot depasi anume dimensiuni.Din pacate trendul este de a se dezvolta partea digitala a receptorului reducind la maxima simplitate partea de receptor radio.Aici e buba! sunt receptoare care costa o caruta de bani si fac o multime de chestii dar nu fac una care de fapt e cea mai importanta:nu se protejeaza la perturbatii!Eficienta unui receptor este data de capacitatea de a functiona perfect atit la 1m fata de emitator cit si la 2000.Orice emitator radiaza mai multe componente nedorite,acestea avind posibilitatea de a creea intermodulatii care sunt moartea semnalului util.Fara a repeta ce au mentionat deja si altii,ca regula generala:Folositi receptoare cu dubla schimbare de frecventa,NU folositi receptoare de 2 bani ci din alea mai scumpe ,ECRANATI cu o folie preferabil din cupru cit mai mult din receptor,eventual dupa ce ati pus mufele inveliti-l complet si legati folia la masa,folositi la modele cu cabluri lungi de servo inele de ferita pentru deparazitare plasate fizic cit mai aproape de receptor.Sunt si firme care pentru bani putini fac receptoare extrem de bune (ACT sau WEBRA).Un emitator in AM genereaza intr-un receptor insuficient de imun la intermodulate interferente cu mult mai grave decit unul FM (nu mai explic de ce ,este dovedit stiintific,cine nu crede sa se documenteze!).Deci concluzia finala ar fi ca DACA se folosesc canale decalate cu spatiu de un canal intre ele se poate zb si cu 10 modele odata daca spatiul o permite fara risc de interferente majore ,dar sincer nu cred ca sunt multi cei care si-ar zbura modelul de n (mai mare sau mai mic)euro stiind ca are o statie AM intr-un canal adiacent.Eu in nici un caz!In rest sanatate tuturor,sa dea Dumnezeu sa ne intilnim cu bine la Alba sau RR,si sa nu uitam ca de aia sunt doua locuri de intilnire spre a alege sa ne orientam unde ne convine regulamentul impus de organizator!Toate bune!
0

#20 Useril este offline   GigiGL 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2107
  • Inregistrat: 10-March 11
  • Gender:Male
  • Location:Galati
  • Interests:Aero

Postat 25 April 2011 - 09:56 AM

Tarziu, dar pentru ca nu toata lumea e lamurita, trebuie sa spun ca in cazul AM apar si frecventele date de benzile laterale, adica suma si diferenta dintre frecventa purtatoare si cea modulatoare, adica in loc de o frecventa fixa, avem o banda de frecventa ocupata. Asta s-ar traduce prin faptul ca in jurul frecventei centrale, avem 'in oglinda' de doua ori aceeasi informatie transmisa. Veti gandi poate ca este vorba doar de 50 Hz ai coderului PM; nu este tocmai asa, avand in vedere ca semnalul este dreptunghiular, avand astfel multe armonici superioare ce se pot intinde pe Kilohertzi buni! Asta in anumite situatii poate afecta canalele adiacente FM. Este si motivul ecartului mai mare in frecventa al canalelor in AM. In mod aparent paradoxal, pentru ca se moduleaza modificand frecventa purtatoare, latimea de banda ocupata in FM este mai mica tocmai din cauza lipsei benzilor laterale; deviatia de frecventa in FM(sub 4-5KHz in RC), este mult mai mica decat latimea unei benzi laterale in AM. Radioamatorii cunosc aceste aspecte. Ca o paranteza, va spun ca din acest motiv a aparut modulatia cu banda laterala unica (BLU) in AM, pentru a reduce latimea de banda ocupata prin suprimarea uneia din benzile laterale. Procedeul era foarte greoi de realizat practic, cu filtre greu de construit si foarte costisitoare. Solutia a fost si mai este inca folosita in transmisia TV terestra unde spectrul modulator video se intinde aproape de 6 MHz. In AM simplu s-ar folosi o latime de banda pe canal de minimum 12 MHZ, iar in BLU, cam 6MHz, adica jumatate, fara a pierde din informatia modulatoare transmisa. Corelati aceste informatii cu ceea ce s-a spus mai inainte si cu tabelul frecventelor pe canalele folosite in RC si va puteti face o idee mai clara asupra fenomenului. Cipri a subliniat bine anumite aspecte in acest sens.
Gigi Sterian
Rascal 1940mm fs.61 nitro
Rascal 120 DLE 30
U Can Do .46 nitro .52, 2T
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
... Taranis X9D plus / ACCST / AFHDS
0

Arata acest topic


Pagina 1 din 1

13 useri citesc topicul
0 membri, 13 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro