[quote name='Victorian' date='Jul 2 2009, 10:53 AM' post='313121']
Mai ramane nelamurita povestea provei, unde nu-mi este clar totusi cum sta ancora agatata de bordaj asa ca am sa te rog sa te uiti mai bine in poza aceea a ta "confidentiala" si sa-mi spui ce vezi acolo. Exista niste suporti metalici sau ancora e pur si simplu "agatata" de parapet cu niste lanturi? Cum sta nara de ancora fata de mulura inferioara? in copiile proaste ale pozei pe care le am eu se vede ca si cum profilatura narii de ancora ar fi tangenta mulurii, sugerandu-mi ca lantul ancorei se taraste pe punte pana la cabestan.
Salut Victorian,
In primul rand poza nu este confidentiala, ci doar nu-mi apartine.
In poza respectiva ancora este asezata cu fusul oblic (unghiul este de aproximativ 45'), inelul se afla mai sus decat suprainaltarea de la prova, diamantul ancorei este putin sub mulura, palmele ancorei sunt sprijinite pe exteriorul bordului ( cea inferioara) si pe suprainaltarea prova cea superioara; traversa este jumatate deasupra puntii, jumatate in afara bordului, am impresia ca se sprijina pe suprainaltare.Proiectia ancorei pe fondul bordului navei (negru) si interventia unui "artist" cu pensula estompeaza detaliile.Cred ca este un sistem similar cu cel folosit la canoniera GRIVITA, numai ca exact invers:
GRIVITA- ancora este in pozitie de repaos de-alungul bordului, traversa este complet in afara navei,sprijinita pe bord, se observa o parama care sustine capatul superior al traversei, agatata de un tachet fixat pe copastie, unul din brate se sprijina pe copastie in dreptul palmei, celalalt brat este in afara bordului.
FULGERUL- cred ca exista o parama care leaga palma superioara a ancorei de un tachet aflat in spatele suprainaltarii prova.
Cat despre "Cum sta nara de ancora fata de mulura inferioara?"- atat nara ancorei, cat si mulura au fost "lucrate" cu pensula, asa ca ramane la aprecierea ta!
Atasez si un desen facut de mine "la foc automat".
Spor la treaba!