Din pacate site-ul Naviga (www.naviga.org) este in limba germana.
Din pacate nu stapanesc bine limba germana, dar, asa cum m-am priceput am reusit sa dau o traducere (astept corecturi) a ceea ce m-a interesat pe mine.
Iata materialul luat de la Naviga:
Die Sektion C ist die "Königsklasse des Schiffsmodellbaus"
Die Abkürzung C ist aus dem französischen Construction/construire entstanden, was das glerichbedeutend ist wie Konstruktion/konstuieren.
Die Sektion ist in sieben Klassen und 10 Untergruppen unterteilt:
Klasse C-1 Modelle von Ruder und Segelschiffen wie:
Das ganze Spektrum der Segelschiffe,
Galeeren, Wikingerschiffe, Ruderboote, Auslegerboote u.s.w.
Dabei ist es freigestellt ob die
Takelage mit oder ohne Segel ausgeführt wird.
Klasse C-2 Modelle von Schiffen mit Kraftmaschienen
Klasse C-3, A-D Modelle von Schiffsanlagen und/oder Schiffsteilen
Klasse C-4, A-D Miniaturmodelle im Massstab 1:250 und kleiner,
analog der Klassen C-1 bis C-3
Klasse C-5 Flaschenschiffe / Bottle-ship
Klasse C-6 Plastikmodelle
Klasse C-7, A+B Karton- und Papiermodelle
Iata traducerea facuta de mine:
Secţiunea C – Machete statice
SecÅ£iunea C este „regina claselor din navomodelismâ€.
Abrevierea C vine din limba franceză – Construction/construire ceea ce înseamnă Construcţie/a construi.
Secţiunea C are 7 clase şi 10 subgrupe după cum urmează:
Clasa C-1 Modele de nave fără maşini cu rame şi/sau vele, cum ar fi:
- toata gama de nave cu vele;
- galere, nave vikinge, nave cu vâsle, canoe etc.;
Modelul poate avea sau nu greementul montat, la fel velatura.
Clasa C-2 Modele de nave cu maÅŸini
Clasa C-3, A-D Modele de instalaţii, scene navale
Clasa C-4, A-D Miniaturi la scara 1:250 ÅŸi mai mici, similar clasei C1-C3
Clasa C-5 Bărci în sticlă
Clasa C-6 Modele din plastic
Clasa C-7, A-B Modele din carton şi din hârtie
De asemeni este necesara o sectiune celor care lucreaza dupa kit-uri.
Sectiunea referitoare la tehnici de constructii este bine sa regaseasca la Vademecum pentru a nu ocupa spatiul in doua locuri cu aceleasi lucruri.
La ora actuala, exista pe forum o sectiune (sub Modelism Feroviar) care se numeste machete statice. Unde se pun subiecte de nave, avioane, modele din carton etc.
Personal imi plac si modelele de carton, dar realizarile lor daca sunt navomodele nu ar trebuie sa fie la sectiunea Navo, la clasele C-7 A-B?
Sa nu uitam ca marea majoritate a forumurilor sunt dedicate pe chestiuni distincte: nave de epoca cu vele (www.cuadernamaestra.com, www.drydock.com etc), altele sunt pe veliere RC, altele pe submarine etc. Aici la noi, aceeasi sectiune Navo este cam pe toate aceste teme.
Si atunci ca sa le prindem pe toate sub aceeasi umbrela m-am gandit la aceasta organizare.
Faptul ca de ani de zile ne-am obisnuit cu ceva, asta nu inseamna ca nu putem adapta la altceva. Asa cum am spus si in alt mesaj: C1 nu trebuie sa se intituleze sec "C1" ci "C1 - Modele de nave fara masini (masini = motoare)", sau "C1 - Nave de epoca cu vele".
Sa nu creada cei care fac navomodele la alte clase ca pe ei i-am uitat, dar ma tradus numai partea care m-a interesat pe mine. Dar pe site-ul lui Gyula (http://www.veliere.r...c-yachting.html), Gyula spune: "Here in Romania we sail by the rules of NAVIGA (World Organisation for Modelshipbuilding and Modelshipsport) ". Nu vreau sa il flatez pe Gyula, dar eu cred ca are multe de invatat pe cei care fac veliere RC. Pai omul merge la concursuri, ii este usor sa intre la sectiunea care il intereseaza si sa dea sfaturi daca sunt cerute, sau daca are ceva de spus.
Oare este chiar asa greu sa organizam site-ul dupa acest model numai pentru ca nu ne-a interesat niciodata aceasta clasificare? Sau pentru ca la prima vedere pare alambicata?
Nu stiu ruseste dar va rog sa intrati putin aici: http://rcttu.info/fss/index.php?option=com...&id=19&Itemid=0.
In 2004, din partea Romaniei au fost destui participanti. Nu stiu daca unii dintre ei sunt membri RHC, dar daca sunt, au ce sfaturi sa ne dea. Ori daca ei sunt profesionisti (si eu zic ca asa sunt daca participa la acest concursuri), eu zic ca noi trebuie sa ne dam dupa ei, nu ei dupa noi.
IN CONCLUZIE, PROPUNEREA MEA ARATA CAM ASA:
> Important link-uri utile
> Recenzii carti/reviste de profil
> Important: ATENTIE
> COLTUL INCEPATORULUI
> PROFI
>> GRUPA A/B Glisoare (numai daca au aparut subiecte)
>> GRUPA C
>> GRUPA D Veliere liber lansate (cred ca astea sunt grupa S - Sailing dupa Naviga)
>> Grupa F Teleghidate cu motor termic
> KIT-uri
Toata clasificarea pe clase, nu doresc a fi ceva la care in multe locuri exista doar titlul si cand se fa clic se ajunge intr-un loc unde se spune "UNDER CONSTRUCTION", lucru care mi se pare deranjant. Ceea ce propun este este o varianta modulara la care sa se poata adauga module pe masura ce apar subiecte pe tema respectiva.
Il rog pe NASA sa posteze varianta sapentru ca cei care doresc sa voteze sa aiba ambele variante sub ochi.
Aceasta postare a fost editata de Pacific 231.000: 11 December 2006 - 12:55 PM